monitorulcj.ro Menu

Politică

Avram Fițiu a părăsit PLUS după ce a fost pus la zid de colegii de partid. Profesorul de la USAMV este acuzat de extremism

Fostul șef de cabinet al ex-premierului Dacian Cioloș a ieșit din formațiunea PLUS. Profesorul universitar de la USAMV Cluj-Napoca intrase în gura colegilor de partid, care i-au cerut demisia în regim de urgență.

Fost membru PNȚCD și al ANR, Avram Fițiu, un anti-european declarat, și-a găsit loc în noul partid al lui Dacian Cioloș, spre deranjul membrilor formațiunii. Cunoștință veche a fostului prim-ministru, cu care au fost colegi la facultate, au predat la aceeași universitate și au participat împreună la diverse programe de specializare din Franța, Avram Fițiu a fost criticat dur de colegii de partid, care l-au forțat să părăsească gruparea.

Își îmbracă studenții în straie populare la examene

George Gima, fost membru al Consiliului Național al PLUS, și-a exprimat uimirea vis-a-vis de relația de colegialitate cu profesorul universitar, Fițiu fiind cunoscut drept un personaj pitoresc în peisajul învățământului clujean. Profesorul își îmbracă studenții în costume populare la examenele finale și îi îndeamnă să prezinte rețete culinare specifice zonelor din care provin. „Dacă mi-ați fi spus ca voi face parte din Consiliul Național al unui partid nou, alături de simpatizanți ai curentelor de extremă dreaptă, nu aș fi crezut!”, a afirmat George Gima, pe Facebook, care a înșiruit și câteva „caracteristici” marca Avram Fițiu:

- Nu cred că dreptul la avort poate fi adus în discuție în Uniunea Europeană în 2019, așa cum considerați dumneavoastră.
- Nu cred că "secularizarea și laicizarea se plătesc cu moartea", așa cum credeți dumneavoastră.
- Nu cred că putem educa generațiile tinere cu afirmații de genul "imigrația musulmană și romă e putreziciune", așa cum o faceți dumneavoastră, preluând acestea de la mișcări de extremă dreaptă din Europa.
- Nu cred în retorica blamării refugiaților, care vin să distrugă Europa și nu cred ca "o nouă cruciadă" poate fi soluția.
- Nu cred că tot ce iese din cadrul "familiei normale" (așa cum o definiți dumneavoastră) trebuie blamat sau jignit. Cred cu tărie în respectarea drepturilor fiecărei persoane, indiferent de religie, credință sau alte preferințe.
- Nu cred ca "trebuie să trimitem la abator clasa politică a României", așa cum îndemnați dumneavoastră.
- Nu cred că educația sexuală în școli ar fi periculoasă, așa cum considerați dumneavoastră.
- Nu cred în conspirații contra agriculturii românești sau contra poporului român.
- Nu cred în produsele tradiționale pe care le promovați ca fiind vindecătoare de boli incurabile pentru moment.

Fițiu a cedat sub povara presiunilor

 „Viziunea identitară, reacționară, bazată pe ură și pe manipulare nu fac parte din valorile mele. Este clar că avem viziuni diferite despre evoluția societății și vă rog, așadar, să explicați aceste opinii ale dumneavoastră și să ne spuneți cum poate ajuta extrema dreaptă a societății românești, europene și dezvoltării partidului PLUS”, a declarat George Gima, susținut apoi de un alt coleg de partid: „Salut curajul și gestul lui George. DEMISIA în 24 h! Nu putem merge înainte cu acest domn”.

Între timp, atât Avram Fițiu, cât și George Gima au decis să se retragă din pozițiile ocupate în cadrul Consiliului Național al partidului, potrivit notabn.ro.