Politică

Presa franceză și italiană prezintă cu îngrijorare preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România: "O bătaie de cap pentru Europa!"

Mai multe publicaţii franceze și italiene au tratat subiectul preluării preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene de către România cu scepticism, criticând "derivele antieuropene de la Bucureşti".

Cotidianul francez Le Monde a publicat un editorial pe această temă, în care îşi manifestă îngrijorarea faţă de "derivele antieuropene de la Bucureşti" şi faţă de "atmosfera generală de neîncredere şi atacurile asupra legii".

"Guvernul de la Bucureşti nu a înţeles complet ce înseamnă să prezidezi ţările din Uniunea Europeană", a declarat Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, citat de Le Monde pentru a exemplifica atmosfera în care România a preluat la 1 ianuarie preşedinţia Consiliului UE.


Liviu Dragnea este criticat de Le Monde pentru faptul că doreşte "să mute România în tabăra puterilor suveraniste din Europa centrală", prin faptul că duce un proces de slăbire a statului de drept, pe modelul Ungariei şi Poloniei.

De asemenea, publicaţia Le Parisien a comparat România cu "o bătaie de cap pentru Europa", criticând "Guvernul care trage cu gloanţe roşii spre Bruxelles". "Teoretic de stânga, Guvernul României, dominat de Partidul Social Democrat (moştenitor al Partidului Comunist), a luat o turnură populistă şi naţionalistă în ultimele luni, precum Ungaria şi Polonia", se menţionează în Le Parisien.


Situaţia din România a fost dezbătută şi în presa italiană, de către cotidianul La Reppubblica, în care preşedinţia preluată de România este privită drept un motiv de nelinişte la nivel european, tot din cauza atitudinii şi acţiunilor partidului de guvernare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter