Politică

Scandalul Spitalului Regional de Urgență. Boc arată cu degetul spre Guvern: „De când am plecat eu, au trecut 7 ani și noi tot discutăm"

Cu toate că intenția Consiliului Județean (CJ) Cluj de a prelua proiectul de construire a Spitalului Regional de Urgență nu are nicio valoare, primarul Emil Boc îi ține spatele lui Alin Tișe și spune că demersul acestuia este un “imbold adresat guvernanților de a nu lăsa în sertar Spitalul Regional de Urgență”.

Emil Boc a comentat miercuri demersul PNL de strângere de semnături pentru Spitalul Regional de Urgență.

“Prima solicitare de bază a PNL a fost, este și rămâne ca Guvernul să își onoreze promisiunea de a face acest spital regional de urgență. În subsidiar, președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a solicitat ca în cazul în care Guvernul nu dispune de timpul necesar să dea dreptul autorității județene, în speță, Consiliului Județean Cluj, să construiască acest spital de urgență. Mesajul e important «să se facă» pentru că se moare cu zile, asta e marea problemă la Cluj. O știm cu toții. Știm cu toții faptul că actuala structură sanitară a Clujului conduce la pierderi de vieți umane din cauza faptului că nu sunt toate secțiile care țin de viață integrate într-o structură de spital de urgență. Până te transferi de la o secție la alta, unde secunde înseamnă viață, evident că există riscul pierderii de vieți omenești”, a spus Boc.


Boc a reamintit că pe vremea când era premier a ajutat Clujul, inclusiv prin alocarea unor sume impresionate pentru a face loc Spitalului Regional de Urgență.

“Mesajul a fost unul de susținere a Clujului pentru a sensibiliza guvernanții de la București pentru realizarea Spitalului Regional de Urgență și cred că oricine cu bună credință nu poate să spună «nu» unui asemenea demers. Bani europeni există, mingea este la noi acasă în România și ar fi păcat să se piardă banii și aceste spitale să nu se realizeze. Este un imbold adresat guvernanților de a nu lăsa în sertar acest spital regional de urgență. Oficialii europeni spun că există resursele financiare și atunci e păcat de Dumnezeu să moară oamenii cu zilele și să nu se facă acest spital regional de urgență? Eu când am ajuns la Guvern în perioada 2009-2012 știam de acest subiect că este necesar Clujului și atunci am făcut prin două hotărâri de Guvern 7 hectare din terenul Armatei din Florești a fost transferat la Consiliul Județean Cluj, iar după ce am fost informat de Tișe că pe o zonă din cele 7 hectare există un depozit de armament am mai alocat aproape un milion de euro pentru a se muta acest depozit și a se elibera terenul. Au trecut 7-8 ani de zile și suntem tot la faza discuțiilor. Mesajul politic e să determinăm guvernanții să iasă din această pasivitate pentru că fără acțiune din partea Guvernului, spitalul nu se realizează”, a mai spus Boc.


Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, le-a replicat, luni, reprezentanţilor Consiliul Judeţean Cluj, în legătură cu construirea din fondurile proprii a unui spital regional, insistând că acest proiect va fi făcut de către Guvernul României.

Sorina Pintea le-a cerut celor de la Consiliul Judeţean Cluj să se ocupe, în schimb, de spitalul de pediatrie pe care îl au în subordine, despre care spune că are "referinţe nu tocmai plăcute".


"Spitalul regional Cluj-Napoca se va face de către Guvernul României, cu atragerea de fonduri europene. Am înţeles că sunt nişte discuţii în spaţiul public. Consiliul Judeţean Cluj cred că ar trebui să se ocupe de Spitalul de pediatrie, pentru că am nişte referinţe nu tocmai plăcute despre ceea ce se întâmplă acolo din punct de vedere al structurii", a declarat ministrul Sănătăţii, în cadrul unei vizite la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bistriţa.

Ministrul s-a arătat surprins de intenţia anunţată de reprezentanţii CJ Cluj de a construi singuri spitalul regional şi a dat asigurări că luna viitoare vor fi depuse la Bruxelles cererile de finanţare atât pentru spitalul din Cluj-Napoca, cât şi pentru cele din Iaşi şi Craiova.


"Eu am rămas foarte surprinsă de ceea ce au spus cei de la Consiliul Judeţean, pentru că, în momentul în care am preluat portofoliul Sănătăţii, în luna februarie, Clujul nu avea definit un teren, mai era nevoie de încă o bucată de teren, trebuia extins PUZ-ul şi am întâmpinat foarte mari dificultăţi în relaţia cu CJ Cluj. Lucrurile s-au rezolvat între timp, studiul de fezabilitate pentru spital este gata. În decembrie, vor fi depuse la Bruxelles cererile de finanţare pentru cele trei spitale regionale - Iaşi, Cluj şi Craiova, dar să nu uităm că este nevoie de o cofinanţare din partea statului român", a spus Pintea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter