monitorulcj.ro Menu
Politică

Clujeanca Adriana Săftoiu (PNL): “Referendumul este neconstituțional”. Cum argumentează?

Deputatul PNL Adriana Săftoiu consideră că referendumul pentru familie este neconstituţional.

Adriana Săftoiu subliniază că Legea Fundamentală precizează limitele revizuirii, la art. 152, alin 2: “De asemenea, nicio revizuire nu poate fi făcută, dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor si a libertăților fundamentale ale cetățenilor sau a garanțiilor acestora”.

Săftoiu atrage atenţia că prin acest referendum se încalcă un drept fundamental: al familiei. “Căsătoria nu este un drept, ci o alegere.
În sens juridic, familia desemnează grupul de persoane constituite pe temeiul unor drepturi și obligații, care izvorăsc din căsătorie, rudenie (inclusiv adopție), precum și din alte raporturi asimilate relațiilor de familie. Nicidecum doar prin căsătorie!


Ce propune acest referendum? Definirea familiei doar in contextul căsătoriei între un bărbat si femeie: Senatul a adoptat, pe 11 septembrie, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.

Dacă acest referendum definea căsătoria, era perfect corect, dar acest referendum definește familia și intră în coliziune cu Constituția Romăniei care garantează drepturile si libertățile cetățeneșt (art 26, art 152).


Deci, un referendum care încalcă dreptul familiei de a se constitui pe baza căsătoriei, a rudeniei, a altor raporturi asimilate relațiilor de familiei”, a scris Adriana Săftoiu pe Facebook.