monitorulcj.ro Menu
Politică

Clujenii vor oameni noi in politică

O nouă campanie care promovează reînnoirea clasei politice se desfăşoară în această perioadă la Cluj: “Oameni noi în politică”, lansată de USR şi Mişcarea România Împreună. Iniţiatorii vor desfăşura în weekend, pe Bulevardul Eroilor o acţiune de colectare de semnături.

sirsa foto Facebook USR Cluj

Modificările propuse de inițiativă țintesc să simplifice accesul cetățenilor competenți la politică și să îmbunătățească oferta politică:

- Asigurarea unor alegeri corecte
- Eliminarea pragului electoral la alegerile locale și europarlamentare
- Reducerea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri
- Alegerea primarilor în două tururi
- Creșterea numărului de parlamentari aleși de diaspora Vot liber pentru românii aflați în străinătate
- Votul preferențial pe liste de partid (liste deschise)


Proiectul civic și politic „Oameni Noi în Politică” este alcătuit din 26 de organizații civice și 4 partide care și-au propus ca, împreună să redea puterea votului românilor prin reforma legilor electorale. Inițiativa e o completare firească la recent încheiata campanie de strângere de semnături pentru Fără Penali în funcți publice.

Cele patru partide iniţiatoare sunt: Mişcarea România Împreună, Partidul Acţiunea Civică a Tinerilor, Partidul Oamenilor Liberi, Uniunea Salvaţi România.


Campania la nivel naţional a fost lansată în cursul săptămânii trecute.

Preşedintele fondator al Mişcării România Împreună, Dacian Cioloş a afirmat atunci că iniţiativa propune un cadru legislativ care să permită reînnoirea clasei politice.


La rândul său, preşedintele USR, Dan Barna, a susţinut că în momentul în care vor intra oameni noi în politică România va avea o şansă, "marea problemă fiind clasa coruptă şi incompetentă".