Politică

Europarlamentar clujean: Suntem săraci, dar aruncăm mâncarea!

Europarlamentarul Daniel Buda arată, într-o postare pe Facebook, că România ocupă locul 9 în topul celor mai risipitoare țări din Europa, cu 2,2 milioane de tone de alimente pierdute în fiecare an.

sursa foto totb.ro sursa foto totb.ro

“Suntem săracii Europei, dar ne permitem să aruncăm mâncare mai mult decât alții. O arată studiile, care spun că alocăm aproape jumătate din salariu pe alimente și că 6 000 de tone dintre acestea ajung în fiecare zi la tomberon. Totul înseamnă mâncare! Preferăm să nu ieșim în oraș, la un film, sau să nu ne înnoim garderoba, doar ca să avem frigiderul plin. Cumpărăm din toate, dar cum nu le putem mânca, alimentele ajung să se altereze, să iasă din garanție și ajung direct la coșul de gunoi. E tipic românesc am putea spune, având în vedere că cifrele arată că, deși suntem săraci, 40 % din veniturile realizate le dăm pe mâncare. Statisticile UE arată că România ocupă locul 9 în topul celor mai risipitoare țări din Europa, cu un procent de 2,55 %, adică 2,2 milioane de tone de alimente pierdute în fiecare an, adică peste 6 000 de tone pe zi. Mai rău decât noi stau țări precum Marea Britanie, Olanda, Germania, Franța, Polonia sau Belgia”, susține Buda.

Acesta susține că a adresat o întrebare Comisiei Europene privind instituirea unui program la nivelul tuturor statelor membre în vederea combaterii fenomenului de risipă alimentară.


“Comisia s-a angajat cu fermitate să conducă eforturile UE de a combate pierderile și risipa de alimente de la fermă la consumator și pune deja în aplicare o serie de inițiative în vederea atingerii acestui obiectiv (...) Un element central al planului de acțiune a fost instituirea Platformei UE privind pierderile alimentare și risipa de alimente. Legislația revizuită privind deșeurile adoptată la 30 mai 2018 solicită statelor membre să reducă risipa de alimente în fiecare etapă a lanțului de aprovizionare cu alimente, să pregătească programe de prevenire a risipei de alimente, și să monitorizeze nivelurile de deșeuri alimentare și să prezinte rapoarte anuale pe acest subiect. Având în vedere eterogenitatea fluxului de deșeuri din statele membre și lipsa actuală de statistici fiabile și comparabile în acest sens, în așteptarea adoptării unei metodologii comune de către Comisie, care ar trebui să aibă loc până în luna martie 2019, nu a fost adoptată nicio țintă specifică”, se arată în răspunsul primit de la Comisarul European pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Vytenis Andriukaitis.

abonare newsletter