monitorulcj.ro Menu
Politică

Die Welt, despre proteste: Imagini sumbre din ţara care va prezida statele UE din ianuarie 2019

Uniunea Europeană este îngrijorată de situaţia tensionată din România, mai ales pentru că România urmează să preia preşedinţia Consiliului UE din ianuarie 2019, scrie piblicația germană Die Welt.

În articol se precizează că zeci de mii de persoane au protestat faţă de guvern în ultimele zile şi că forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii.

Potrivit digi24.ro, cotidianul german vede aceste imagini ca fiind unele „sumbre, dintr-o ţară care va prezida peste ţările UE pentru şase luni şi va juca un rol cheie în problemele europene, cum ar fi Brexitul, migraţia, tensiunile în relaţiile transatlantice sau noul buget al UE”.


Die Welt o citează pe Vera Jourova, comisarul european pentru justiție, care s-a arătat îngrijorată de modificările aduse legilor justiţiei, arătând că pun în pericol independenţa judecătorilor şi că ar fi util dacă Guvernul şi-ar revizui planurile cu privire la reforma justiţiei.

„Proiectele de lege propuse de Parlament pun în pericol independenţa judecătorilor şi diminuează  puterile procurorilor. De asemenea, slăbesc încrederea publicului în justiţie”, a declarat Vera Jourova, care apreciază că „ar fi util dacă Guvernul şi-ar revizui din nou proictele referitoare la reforma justiţiei”.


Ea a adăugat că deocamdată nu este cazul să se activeze Articolul 7 pentru nerespectarea statului de drept, aşa cum s-a întâmplat cu Polonia.

„România a progresat între 2014 şi 2017. Eram optimistă că s-ar putea ridica  Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România. Acum, totuşi, avem parte de o recidivă, acest lucru m-a surprins”, a adăugat ea.

Etichete: proteste ue