monitorulcj.ro Menu

Politică

Centura Vâlcele – Apahida, un „dezastru” de 155 mil. €

Deputatul independent Mircia Giurgiu este nemulţumit de stadiul lucrărilor la centura ocolitoare Est, unde banii alocaţi „nu se văd”.

Deputatul independent Mircia Giurgiu a vizitat ieri şantierul centurii ocolitoare a municipiului Cluj-Napoca Vâlcele-Apahida şi a constatat că lucrările nu avansează.

Concluzia parlamentarului clujean a fost că “starea centurii este dezastruoasă”, iar banii alocaţi pentru această lucrare “nu se văd”. Mai mult, aproximativ un kilometru a fost dezasfaltat. În tot acest timp, reprezentanţii Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj, nu reacţionează.

Giurgiu: “E vorba de 155 mil. € !”

Potrivit deputatului clujean, în ciuda banilor alocaţi, deloc puţini - 155 milioane de euro, rezultatele întârzie să apară, astfel că, în luna septembrie, la începutul sesiunii parlamentare, este decis să ceară explicaţii premierului Emil Boc şi ministrului Transporturilor, Anca Boagiu pentru a şti “ce speranţe ar trebui să avem” în privinţa lucrărilor la centura Vâlcele Apahida.

“În iunie, în urma vizitei, centura era perfectă, speram ca în iulie, august să fie gata. În iulie au apărut nişte săpături, iar pe porţiunea unde e spart asflatul este un dezastru. Peste un kilometru de stradă a fost dezasfaltat. Va dura mult. Nu pot să înţeleg ce se întâmplă cu aceşti bani, sunt totuşi 155 milioane de euro alocaţi pentru lucrările acestui drum, din bani publici, iar schimbările în bine nu se văd”, a spus Giurgiu, după vizita pe şantierul centurii. Parlamentarul clujean a adăugat că intenţionează să continue vizitele pe şantier lunar, pentru a vedea stadiul lucrărilor.

DRDP tace

După vizitarea şantierului, deputatul clujean Mircia Giurgiu a încercat să ia legătura şi cu directorul regional al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj, Ion Pantelimon, însă acesta nu a putut fi contactat.

Vă reamintim că la începutul lunii iulie, premierul Emil Boc a inaugurat 2,9 kilometri din centura de Nord-Est a municipiului - Bulevardul Muncii-Apahida şi a dat asigurări că cealaltă variantă de ocolire - Vâlcele-Apahida -, va fi gata în toamna acestui an, problemă de care a promis că se va ocupa „personal”.

Nereguli financiare şi o ploaie de amenzi

Vă reamintim că, recent, constructorii centurii Vâlcele – Apahida au fost sancţionaţi cu 65.500 de lei, amenzi aplicate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj pentru nereguli în sectorul relaţiilor de muncă (19 controale, care s-au soldat cu amenzi de 15.000 de lei), respectiv de Garda de Mediu Cluj pentru excavări şi depozitarea deşeurilor fără autorizaţie de mediu.

De asemenea, Curtea de Conturi a efectuat un control al contractelor ce vizau realizarea celor două centuri şi a imputat cheltuieli nejustificate de circa 300.000 de lei.

Cine munceşte pe centură?

Pe Centura Vâlcele – Apahida lucrează consorţiul Pizzarotti-Tirrena Scavi, şi firmele Vegyepszer şi Diferit. Centura, care are circa 24 de kilometri, este circulabilă pe sectorul executat în Apahida de ungurii de la Vegyepszer, iar pe un tronson consorţiul Pizzarotti-Tirrena Scavi trebuie să reasfalteze o porţiune. Lucrările trebuie finalizate până la 30 septembrie.