Politică

Sute de cetățeni maghiari, aşteptați la Consulatul Ungariei din Cluj să voteze

Sute de persoane sunt aşteptate să voteze, duminică, la Consulatul general al Ungariei din Cluj-Napoca, pentru alegerile parlamentare din ţara vecină, a declarat consulul Lajos Mile.

Votanţii sunt persoane care au domiciliul permanent în Ungaria şi maghiari din afara graniţelor acestei ţări care au dublă cetăţenie şi care sunt aşteptaţi duminică să îşi exprime opţiunea, prin vot prin corespondenţă.

"Deocamdată putem să spunem că totul merge în regulă şi că este linişte. Noi aşteptăm deja de două săptămâni şi primim voturi prin corespondenţă şi acest proces merge foarte bine, liniştit. Şi astăzi primim voturi prin corespondenţă. Dar astăzi noi nu mai dăm voturi prin corespondenţă, numai primim. Cetăţenii care au domiciliul în Ungaria pot să voteze aici la consulatul general. Şi, cum se vede, votarea merge în mod normal, oamenii sunt prezenţi aici", a precizat consulul Lajos Mile.


În ceea ce priveşte numărul persoanelor care au dublă cetăţenie, care trăiesc în afara graniţelor Ungariei şi care au drept de vot, acesta este estimat la 380.000. Consulul Ungariei la Cluj a explicat că nu se poate preciza, pentru moment, câte persoane din rândul acestora îşi vor fi exprimat dreptul de vot până la finalul zilei de duminică, dar că se aşteaptă ca numărul să fie comparabil cu cel de la alegerile din 2014.

Urnele s-au deschis la ora 7.00 şi se vor închide la ora 19.00.


Secţii de votare pentru alegerile din Ungaria mai sunt deschise, duminică, la Consulatul General din Miercurea Ciuc şi la Ambasada Ungariei din Bucureşti.

În total, peste 380.000 de cetăţeni care au şi cetăţenia maghiară, din state vecine Ungariei – România, Serbia, Ucraina, Slovacia - şi-au exprimat intenţia de a vota în cadrul alegerilor parlamentare organizate de autorităţile de la Budapesta.


În Ungaria a început duminică, la ora locală 6.00, scrutinul parlamentar, în care aproximativ opt milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt chemaţi să îi aleagă pe cei 199 de membri ai forului legislativ, transmite EFE.

Votanţii vor avea de ales între candidaţii din cele 106 circumscripţii din ţară, dar şi între listele închise ale partidelor, de unde se vor desemna alţi 63 de deputaţi în parlamentul unicameral. În cele 106 circumscripţii s-au înscris aproape 1.500 de candidaţi, reprezentând 105 organizaţii şi partide, multe din ele locale.

Ultimele Stiri
abonare newsletter