Politică

ALEGERI în Ungaria: Viktor Orban este aproape de cel de-al treilea mandat de premier

Premierul ungar Viktor Orban, liderul formaţiunii de guvernământ Fidesz şi cea mai importantă figură politică a ţării, are şanse foarte mari să obţină un nou mandat în urma alegerilor parlamentare de duminică, bazându-se pe cea mai dură retorică anti-imigraţie din Europa.

Potrivit unui sondaj recent efectuat de Institutul Nezopont, aproximativ 50% dintre alegătorii ungari îl susţin pe Viktor Orban (54 de ani) pentru un nou mandat în fruntea guvernului de la Budapesta.

Partidul Fidesz şi Viktor Orban au subliniat că scrutinul de duminică are ca miză menţinerea identităţii Ungariei, invitând alegătorii să decidă între "protectorii naţiunii ungare" pe fondul unui atac al imigraţiei şi "forţele internaţionale" conduse de miliardarul ungaro-american George Soros. Orban a avertizat în privinţa consecinţelor imigraţiei asupra patrimoniului cultural şi religios european.


Actualul premier al Ungariei consideră că singura forţă capabilă să unească şi să apere ţara ar fi alianţa Fidesz - Partidul Popular Creştin Democrat (KDNP). Viktor Orban a acuzat mass-media internaţionale, Uniunea Europeană şi "grupuri de interese influente" că încearcă să instaureze unui guvern slab, pe care Bruxelles-ul să-l poate controla.

"Mă gândesc la un model ungar bazat pe competitivitate, pe ocuparea forţei de muncă, precum şi pe politici demografice şi identitare solide", a spus Orban, adăugând că guvernul său va menţine "un sistem fiscal eficient şi proporţional care promovează performanţa şi împărţirea echitabilă a sarcinilor".


Viktor Orban a luat parte la fondarea partidului Fidesz în 1988 ca o mişcare liberală, făcând apel la tinerii maghiari şi promovând democraţia parlamentară. La sfârşitul anilor 1990, Orban a început să schimbe abordarea în cadrul partidului, pentru a exploata un vid existent pe aripa dreaptă a spectrului politic.

Primul mandat de premier a venit pentru Orban la vârsta de 35 de ani, după ce a câştigat alegerile din 1998. A pierdut apoi scrutinul din 2002, susţinând că i-au fost "furate" voturile. A revenit la putere în urma alegerilor legislative din 2010, în care Fidesz a obţinut peste două treimi dintre mandate.


În ultimii doi ani, Viktor Orban a adoptat o atitudine vehementă anti-imigraţie şi a acuzat Uniunea Europeană de interese ascunse şi de o înţelegere cu miliardarul americano-rus George Soros privind distribuirea imigranţilor în statele europene.

Guvernul de la Budapesta a justificat cheltuirea celor 883 de milioane de euro pentru măsurile anti-imigraţie, inclusiv ridicarea unui gard la graniţa cu Serbia, prin necesitatea protejării frontierelor comune Schengen. Orban i-a cerut Uniunii Europene să achite jumătate dintre aceste costuri.


Viktor Orban consideră că imigraţia este principala cauză a creşterii ameninţărilor teroriste din Europa. Guvernul de la Budapesta solicită comunităţii internaţionale să acorde prioritate măsurilor care vizează stoparea migraţiei şi garantarea siguranţei cetăţenilor. La 2 martie, Guvernul ungar a aprobat 12 propuneri de amendamente la pachetul de măsuri întocmit de ONU privind migraţia şi l-a trimis Adunării Generale a Naţiunilor Unite, Uniunii Europene şi NATO.

Etichete: fidesz viktor orban
Ultimele Stiri
abonare newsletter