Politică

Dăncilă: Sunt întârzieri privind construcţia Spitalului Regional Cluj și a autostrăzii Câmpia Turzii-Târgu Mureş

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat, marţi, că există întârzieri privind construcţia celor trei spitale regionale şi a autostrăzii Câmpia Turzii - Ogra - Târgu Mureş.

"Din păcate, pentru autostrada Câmpia Turzii - Ogra - Târgu Mureş şi construcţia liniei de metrou M6 Gara de Nord - Otopeni şi construcţia celor trei spitale regionale - (...) Cluj, Iaşi, Craiova - există întârzieri. În cel mult o lună de zile, voi analiza împreună cu miniştrii de resort amploarea acestor întârzieri şi vom identifica soluţii, astfel încât în perioada imediat următoare soluţiile identificate să le discutăm cu dumneavoastră", i-a spus premierul Viorica Dăncilă comisarului european Corina Creţu, la Palatul Victoria.

Totodată, şefa Guvernului a precizat că, în cazul proiectelor privind autostrada Sebeş - Turda şi privind reabilitarea de cale ferată Radna - Gurasada - Simeria, "lucrările sunt în grafic".


Viorica Dăncilă a precizat că "nu este întâmplător" faptul că prima întâlnire pe care o are în calitate de prim-ministru este cu comisarul european Corina Creţu.

"Eu cred că împreună vom reuşi să relansăm această componentă europeană şi (...) îmi doresc foarte mult creşterea dimensiunii europene a guvernării", a spus Viorica Dăncilă.


Ea a amintit că, în 2017, România a avut de îndeplinit 34 de condiţionalităţi şi a reuşit finalizarea acreditării autorităţilor de management.

"În prezent, bugetul total pentru apelurile lansate este de 21,7 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 79% din suma alocată. În 2017, a fost solicitată Comisiei Europene suma de 1,24 miliarde de euro, comparativ cu anul 2016, unde (...) nu a fost solicitată nicio sumă de rambursare pentru cadrul financiar 2014 - 2020. Rambursările făcute de Comisia Europeană în 2017 au fost în valoare de 1,09 miliarde euro, iar pentru 2018 suma totală pe care autorităţile române trebuie să o solicite la rambursare - pentru a nu exista risc de dezangajare - către Comisia Europeană este de 1,73 miliarde de euro", a afirmat Dăncilă.


De asemenea, ea a precizat că a cerut ministerelor implicate în domeniul fondurilor europene ca, în două săptămâni, să îi prezinte soluţiile identificate, astfel încât, la 31 decembrie 2018, "România să nu piardă niciun euro".

abonare newsletter