Politică

Boc critică dur pachetul de măsuri fiscale propus de Ministerul Finanţelor

Revoluţia fiscală promisă de premierul Mihai Tudose, prin scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, stârneşte nemulţumirea primarilor. Aceştia spun că măsura va duce la scăderea cu până la 30% a bugetelor de investiţii, ceea ce ar fi catastrofal pentru Cluj.

În cazul în care Guvernul nu renunţă la această măsură, primarii cer măsuri compensatorii cum ar fi creşterea cotei din impozitul pe venitul global care vine la primării de la 41,75% la aproximativ 70%.  Mihai Tudose promite măsuri compensatorii, însă premierul nu a putut spune de unde vin banii.

"Nu comentez oportunitatea sau inoportunitatea măsurii de reducere a cotei unice. În principiu, aceasta este o măsură bună, de reducere a poverii fiscale, nu acest lucru îl comentez şi îl contest. Doar cerem, toţi primarii din România, şi în special primarii din municipii, ca în urma acestei modificări fiscale să nu pierdem aproximativ o treime din veniturile pentru investiţii ale oraşelor noastre. În Cluj avem un buget general de investiţii de circa 90 milioane de euro, ar însemna o pierdere de circa 30 milioane de euro. De unde rezultă această diferenţă? Astăzi cota unică este de 16%. Din acest impozit pe venit, 41,7% din cât se adună din municipiu revine oraşului nostru. Cota defalcată din impozitul pe venit care revine oraşului nostru. Dacă cota scade de la 16% la 10%, evident că sunt mai puţini bani şi 41,7% este din mai puţini bani. Asta înseamnă o pierdere de aproximativ 30% din veniturile noastre. Ceea ce am cerut toţi primarii, am cerut solutii compensatorii, în primul rând, majorarea acestei cote la 70% cât să compenseze deficitul de venituri pe care l-am avea", a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, pentru HotNews.ro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter