monitorulcj.ro Menu
Politică

Ministrul ungar de Externe păstrează o poziţie FERMĂ: Soarta minorităţilor maghiare nu este negociabilă

Ministrul ungar de Externe păstrează o poziţie FERMĂ: Soarta minorităţilor maghiare nu este negociabilă sursa foto ukranews.com

Soarta minorităţilor maghiare nu este negociabilă, a declarat marţi ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, care a făcut un apel la Ucraina să anuleze prevederile legii educaţiei întrucât acestea încalcă drepturile minorităţilor, relatează agenţia MTI.

Szijjarto a reiterat faptul că legea educaţiei din Ucraina încalcă acordul de asociere dintre Ucraina şi Uniunea Europeană şi a adăugat că va iniţia revizuirea acordului în cadrul reuniunii miniştrilor de Externe ai UE, la 16 octombrie.

Şeful diplomaţiei de la Budapesta a menţionat că o majoritate calificată este necesară pentru adoptarea măsurii de revizuire a acordului. Dacă Ucraina nu-şi va schimba poziţia, Ungaria va adopta sancţiuni în privinţa comerţului, a avertizat Szijjarto.


Ministrul ungar de Externe a mai precizat că noua lege influenţează în mod nefavorabil 71 instituţii de învăţământ din vestul Ucrainei, unde se află majoritatea etnicilor maghiari.

Peter Szijjarto consideră că argumentul potrivit căruia legea este necesară pentru îmbunătăţirea abilităţilor de limbă ucraineană în rândul minorităţilor este o "minciună cinică", iar Ungaria va respinge acest lucru la toate forurile internaţionale.


"Educaţia în limba maternă şi cunoaşterea limbii ucrainene se pot dezvolta în paralel", a mai spus Szijjarto.

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o nouă versiune a legii în privinţa educaţiei, potrivit căreia va fi introdusă interzicerea şcolilor ruse, ungare şi române. Minorităţile naţionale vor avea dreptul să studieze la şcoală doar o serie de materii în limbile native.