Politică

Liderii PRU din Nord-Vestul Transilvaniei s-au întâlnit la Cluj

Aproximativ 25 de lideri judeţeni ai filialelor PRU din Nord-Vestul Transilvaniei au participat în weekend, la Cluj-Napoca, la o întâlnire informală cu președintele fondator Bogdan Diaconu.

Liderii PRU din Nord Vestul Transilvaniei s-au întâlnit la Cluj Liderii PRU din Nord Vestul Transilvaniei s-au întâlnit la Cluj

Reprezentanţii PRU au susţinut că nu sunt  de acord cu ințiativa UDMR de a modifica legea administrației publice și de a reduce de la 20% la 10% pragul etnic referitor la utilizarea limbii minorităților în administrația publică locală și centrală.

De asemenea, liderii PRU se solidarizează cu punctul de vedere negativ al Guvernului României legat de propunerea legislativă a unui grup de parlamentari UDMR de modificare a unor puncte din legea 165/2013, legea de finalizare a procesului de restituire în natură sau prin echivalent a imobilelor preluate abuziv de statul comunist în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989. Propunerile de modificare vizează prorogarea termenelor până la care se rezolvă cererile de retrocedare și punerea în posesie de către comisiile teritoriale, termenul de 1 ianuarie 2018 fiind schimbat cu 1 ianuarie 2025. După această dată terenurile și clădirile a căror situație nu a fost clarificată juridic intră definitiv în posesia statului român. Potrivit reprezentanţilor PRU, prin această prorogare nu se face altceva decât se prelungește starea de incertitudine și ambiguitate legislativă, se tergiversează nejustificat clarificarea definitivă a regimului de proprietate și se lezează prin amânarea unor termene dreptul de a intra în posesie atât a unor persoane particulare, dar și a statului român.


„Nu suntem de acord cu iniţiativa UDMR de reducere a pragului etnic de la 20% la 10%. Nu dorim această coborâre a pragului pentru că ar însemna oficializarea limbii maghiare ca a doua limbă în statul român. De asemenea, suntem împotriva unei alte iniţiative legislative a parlamentarilor UDMR în ce priveşte legea retrocedării imobilelor confiscate de comunişti. Este o prevedere care spune că ar trebui prelungit termenul până la care se poate face această revendicare. Noi suntem împotriva acestei prorogări a termenului”, a spus Horaţiu Mihai Bodale, vicepreşedintele PRU Cluj,  

Liderii PRU au vorbit şi despre Centenarul Marii Uniri.


“Scopul întâlnirii informale a vizat două aspecte şi anume o  întărire a organizaţiei centrale şi a celor din Transilvania în special, dar şi din toată ţara.

În al doilea rând evenimentul a vizat şi abordarea mai multor probleme de pe scena politică şi reacţia noastră, a PRU. Mă refer aici şi la Centenarul de anul viitor al Marii Uniri. Concluzia a fost că este întârziată organizarea şi pregătirea -aşa cum se cuvine- a sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire”, a subliniat şi Alexandru Cordoş, preşedintele PRU Cluj şi vicepreşedinte al PRU la nivel naţional. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter