monitorulcj.ro Menu
Politică

Kelemen: Nu avem o problemă cu Centenarul; acceptăm și respectăm Ziua Națională, dar nu înseamnă că putem sărbători

Kelemen: Nu avem o problemă cu Centenarul; acceptăm și respectăm Ziua Națională, dar nu înseamnă că putem sărbători

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri seara că maghiarii nu au nicio problemă cu Centenarul pe care România îl marchează în anul 2018, că respectă și acceptă Ziua Națională a României, dar că nu pot sărbători această zi.

Kelemen Hunor le-a vorbit tinerilor prezenți la Tabăra de vară a UDMR din localitatea Subcetate, comuna Zetea, despre situația în care s-au aflat maghiarii în ultimii 100 ani, susținând că au existat permanent din partea majorității tendințe de asimilare, motiv pentru care cu greu se poate spune că sunt argumente pentru a putea sărbători.

'Deci, noi am acceptat Ziua Națională a României, noi respectăm istoria și zilele naționale sau sărbătorile importante ale majorității, dar nu înseamnă că putem sărbători 1 Decembrie și am dat foarte multe argumente. Cei care m-au criticat de fiecare dată au uitat să spună că eu niciodată nu am zis că noi nu acceptăm Ziua Națională sau că nu o respectăm. Eu am spus că respectăm și acceptăm, dar nu putem să sărbătorim această zi', a spus Kelemen, citat de Agerpres.


Liderul Uniunii a punctat însă că acceptă că 'pentru români aceasta este o mare sărbătoare' și că nu are nicio problemă cu Centenarul.

'Noi am spus că nu avem nicio problemă cu Centenarul. Noi cu Centenarul putem ajunge într-o altă relație dacă, pe de o parte, societatea românească acceptă că noi le respectăm sărbătorile, dar nu putem sărbători alături de ei și vor înțelege de ce și vor accepta că va trebui să privim viitorul împreună, că viitorul ar trebui să fie comun în această țară. Poate că imaginea de viitor diferă, dar nu diferă într-o măsură în care să nu se poată cădea la un acord', a mai afirmat Kelemen, potrivit traducerii oficiale.


În opinia președintelui UDMR, trebuie început un dialog între majoritate și minoritate bazat pe încredere și e important să se vorbească despre relația dintre români și maghiari, chiar dacă unele lucruri vor deranja.

'Ei spun și scriu, oamenii care lucrează în instituțiile statului, că maghiarimea din Transilvania este un risc la securitatea națională. Și spun cu cea mai mare naturalețe. Și în aceste condiții tot ei sunt cei care pretind ca maghiarimea din Ardeal, împreună cu ei, să sărbătorească pe 1 Decembrie. Ce să sărbătorească, întreb eu? Faptul că România îi consideră risc la siguranța națională? Deci să ne pună să sărbătorim acest lucru este ceva destul de pervers. Într-adevăr, eu cred că trebuie să ne uităm înainte, să căutăm dialogul cu majoritatea românească. Totdeauna trebuie să reîncepem acest dialog, dar trebuie să pornim de la un dialog sincer. Trebuie spuse acele lucruri care poate la început dor, poate la început unii vor fi furioși. Să spună și ei ce cred despre noi', a spus Kelemen.


Liderul UDMR a susținut că și după 100 de ani românii se tem că maghiarii vor să le ia Transilvania, chiar dacă acest lucru nu este adevărat, în vreme ce maghiarii se tem că se dorește asimilarea lor, sens în care aceste temeri trebuie eliminate pentru a construi încrederea între minoritate și majoritate.