Politică

Jobbik susţine autonomia etnicilor maghiari din România

Partidul naţionalist ungar Jobbik susţine demersurile comunităţilor etnice maghiare din Bazinul Carpatic pentru autonomie în cadrul României, a anunţat liderul formaţiunii, Gabor Vona, relatează agenţia MTI.

sursa foto muftah.org sursa foto muftah.org

"Pentru a obţine acest lucru, este nevoie de o Ungarie puternică şi comunităţi etnice puternice", a spus Vona, în cadrul unei conferinţe la Budapesta.

Vona a recunoscut că guvernul actual al Ungariei a înregistrat progrese în politica privind comunităţile ungare din străinătate, menţionând legea privind procedura accelerată de a oferi cetăţenie maghiară pentru etnici.


Totuşi, liderul partidului Jobbik consideră că formaţiunea de guvernământ Fidesz nu a reuşit să gestioneze corespunzător situaţia imigranţilor şi nu a aplicat drepturile colective. Totodată, în opinia lui Gabor Vona, guvernul de la Budapesta nu a tratat cu egalitate comunităţile ungare din afara graniţelor.

Gabor Vona a fost vehement împotriva partidului Fidesz pentru eşecul de a susţine subiectul autonomiei în timpul discuţiilor cu liderii din ţările învecinate.


În replică, directorul de comunicare al formaţiunii aflate la guvernare, Balazs Hidveghi, susţine că partidul Jobbik "şi-a abandonat de mult politicile în favoarea comunităţilor ungare din străinătate şi a trădat etnicii maghiari, pentru a apăra interesele unui miliardar" (n.a. - cu trimitere la magnatul media Lajos Simicska).

Reprezentantul partidului Fidesz a refuzat să vorbească despre subiectul autonomiei comunităţii ungare din România şi a amintit faptul că Gabor Vona nu a votat în favoarea legii privind dubla cetăţenie pentru etnicii maghiari.

Etichete: jobbik
Ultimele Stiri
abonare newsletter