Politică

Artiștii clujeni au umor. Ce a apărut vineri pe râul Someș: "Boc, nu-l mai Țene că ne scufunzi". Reacția UDMR

La Podul Garibaldi și la Podul Elisabeta din Cluj-Napoca au fost expuse, vineri, două instalații identice, create de un grup de artiști din Cluj, afișând un fotomontaj reprezentându-i pe primarul Emil Boc și pe Ionuț Țene, șeful Biroului învăţământ, cultură din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, alături de inscripția "Boc, nu-l mai Țene că ne scufunzi".

Totodată, fotomontajul mai conținea o imagine de ansamblu a orașului Cluj-Napoca și o reprezentare a personajului Hynkel din Tomania din filmul "Dictatorul" (1940, r. Charlie Chaplin).

Instalațiile erau dotate cu difuzoare care asigurau coloana sonoră a instalației.


Potrivit artiștilor, coloana sonoră era un remix al textelor "Asociațiile ungurești iredentiste și revizioniste încă se bucură de finanțare din banii noștri ai tuturor clujenilor", "Este de ajuns să vedem alocațiile bugetare care se dau la anumite asociații culturale în municipiul Cluj-Napoca, și vom vedea foarte clar că majoritatea banilor clujenilor din taxe și impozite ajung la asociațiile ungurești care finanțează extremismul maghiar și autonomia Ținutului Secuiesc. Este foarte grav ce se întâmplă. Autoritățile se fac că nu văd", "Din păcate românii din Ardeal și chiar și la Cluj-Napoca sunt în continuare umiliți și obidiți", "De aceea, acest marș al lui Avram Iancu are și rolul de a trezi mințile românilor ca în sfârșit să fim la noi acasă stăpâni" sau "Clujul nu e Kolozsvár", toate citatele fiind preluate din cuvântările publice ale lui Ionuț Țene, din 2015 și 2016.

"Muzica coloanei sonore era creată folosind intro-ul instrumental al piesei Sfânta Tinerețe Legionară, - ales Poemul Zilei de către site-ul condus de Țene în 24 februarie 2011. Instalațiile au fost ancorate în mijlocul Someșului, în amonte de podurile Garibaldi și Elisabeta. Instalația era prevăzută să aibă o durată de viață de 5 ore (între 7:00 și 12:00). Din păcate, în jurul orei 8:15 și 9:00 instalațiile au fost înlăturate de autoritățile clujene", spun cei care au organizat evenimentul.


UDMR se adresează ANFP în cazul numirii lui Ioan Țene

”Urmând seria procedurilor oficiale, primul demers pe care îl vom întreprinde va fi formularea unei plângeri la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și la Primăria municipiului Cluj Napoca referitor la numirea lui Ioan Țene ”, a declarat Csoma Botond, președintele organizației județene a UDMR Cluj.


"În ultima perioadă, UDMR a contestat și la CNCD numirea extremistului Ioan Țene în postul de conducere al Departamentului pentru învățământ, cultură, culte, sport și protecție socială din cadrul Primăriei municipiului. UDMR Cluj a semnalat la finele lunii iunie faptul că Țene nu este compatibil cu exercitarea unei funcții publice deoarece declarațiile sale din spațiul public au fost de multe ori ofensatoare și discriminatoare la adresa mai multor comunități. UDMR a depus deja o plângere în acest sens la Consiliul Național de Combatere a Discriminării", mai spune președintele UDMR Cluj.

„În baza Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ am formulat o plângere la ANFP și la Primăria municipiului Cluj-Napoca. Aceste două instituții sunt responsabile de organizarea concursului pentru ocuparea acestui post și în urma căruia un funcționar extremist, naționalist, simpatizant al Gărzii de Fier a reușit performanța de a fi numit la conducerea Departamentului Cultural din cadrul Primăriei. Azi am depus plângere oficială la ambele instituții. Suntem conștienți de faptul că și societatea civilă de multă vreme este preocupată de această  problemă, au fost adunate peste 2.300 de semnături din partea ONG-urilor pentru retragerea numirii în funcție a lui Ioan Țene”, a declarat deputatul UDMR de Cluj.


CITEȘTE ȘI

Ionuț Țene, viitorul șef al Biroului învățământ, cultură și culte? Scrisoare deschisă către Boc: Fără funcții de conducere, nici măcar temporar

Ultimele Stiri
abonare newsletter