Politică

Emmanuel Macron avertizează: UE trebuie să se reformeze sau se va confrunta cu riscul unui Frexit

Emmanuel Macron, favoritul în turul doi al alegerilor prezidenţiale franceze, avertizează, într-un interviu acordat pentru BBC, că Uniunea Europeană trebuie să se reformeze, riscând, în caz contrar, perspectiva unui "Frexit".

Emmanuel Macron avertizează: UE trebuie să se reformeze sau se va confrunta cu riscul unui Frexit sursa foto adevarul.ro Emmanuel Macron avertizează: UE trebuie să se reformeze sau se va confrunta cu riscul unui Frexit sursa foto adevarul.ro

Declaraţiile vin pe fondului traseului bun înregistrat de contracandidata sa, Marine Le Pen, care a reuşit în ultima vreme să avanseze uşor în sondaje pe baza sentimentului anti-UE şi prin promisiunea de organizare a unui referendum pentru menţinerea Franţei în blocul comunitar, scrie hotnews.ro. Aceasta se bucura de o popularitate mult mai mare în zonele rurale şi în bazinele industriale, iar Macron, cotat în sondaje cu 20 de puncte avans, încearcă să atragă şi el o parte din acest electorat.

"Sunt un pro-european. Am apărat constant în aceste alegeri ideea europeană şi politicile europene deoarece consider că sunt extrem de importante pentru poporul francez şi pentru locul ţării noastre în cadrul procesului de globalizare", a spus Macron.


"Dar, în acelaşi timp, trebuie să ne confruntăm cu realitatea, să ascultăm poporul nostru şi să ascultăm faptul că sunt extrem de furioşi astăzi, nerăbdători, şi că disfuncţionalităţile UE nu mai sunt sustenabile".

"Astfel încât consider că în mandatul meu, în prima zi după alegeri, va fi în acelaşi timp momentul reformării în profunzime a Uniunii Europene şi a proiectului european"


Macron a adăugat că, dacă se permite în continuare funcţionarea la fel a UE, acest lucru ar fi o "trădare".

"Şi nu vreau să fac asta. Pentru că a doua zi, vom avea un Frexit sau vom avea din nou Frontul Naţional", formaţiunea de extremă dreaptă condusă de Marine Le Pen, a avertizat acesta.

Etichete: ue emmanuel macron
abonare newsletter