Politică

Jocurile de culise din PNL, departe de a fi încheiate. Cine este omul pe care filialele din Ardeal îl susțin la șefia partidului

Ieri, la Cluj, fosta conducere a PNL, Vasile Blaga - Alina Gorghiu, a încercat coalizarea filialelor din Ardeal în jurul lui Ilie Bolojan. Întâlnirea a fost un fiasco total. În competiţia pentru funcţia de preşedinte al partidului liderii încearcă să blocheze o "cooperativă" , doar pentru a impune o altă "cooperativă".

La întâlnirea de ieri s-a încercat convingerea primarului municipiului Oradea, Ilie Bolojan, să candideze la preşedinţia PNL.

Tripleta Alina Gorghiu - Vasile Blaga - Gheorghe Falcă, care a condus PNL din 2014 până în 2016, vrea din nou puterea, după ce a făcut pasul în spate ca urmare a rezultatului dezastruos obţinut de PNL la alegerile parlamentare din 2016. Gorghiu și Blaga au încercat să preia din nou frâiele PNL impunându-l pe Ilie Bolojan drept candidat din zona Ardealului la şefia partidului.


Primarul municipiului Oradea a amânat, însă, pentru după data de 3 mai luarea unei hotărâri în privinţa înscrierii la alegerile pentru preşedinţia PNL, pe care o mai vor Cătălin Predoiu, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor și Ludovic Orban.

Cristian Buşoi, preşedintele PNL Bucureşti, încă analizează o posibilă candidatură, însă intrarea sa în cursă este considerată sigură de colegi. Buşoi este favoritul "cooperativei " din PNL şi posibil şi al lui Klaus Iohannis. Ilie Bolojan este văzut ca unul dintre puţinii liberali care ar putea rupe aşa-zisa cooperativă şi care ar putea atrage voturi atât din vechiul PNL, cât şi din fostul PDL.


Dacă Bolojan nu va candida, filialele din Ardeal au decis să îl sprijine pe Ludovic Orban, în ciuda faptului că Vasile Blaga şi majoritatea foştilor democrat-liberali nu îl au la inimă pe fostul ministru al Transporturilor.

"Cooperativa" Ludovic Orban

Reprezentantul cooperativei, omul de paie scos la înaintare de filialele PNL din Ardeal, este Ludovic Orban.


Acesta și-a retras candidatura la Primăria Capitalei şi a demisionat din funcţiile de prim-vicepreşedinte PNL şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, după ce a fost acuzat de DNA că a dat bani să cumpere influența unor directori de posturi de televiziune, printre care și a lui Cozmin Gușă, patronul Realitatea TV.

Boc, marele absent de la întâlnirea PNL de la Cluj

Blaga-Gorghiu au sperat că îl vor convinge pe Cătălin Predoiu să se retragă și astfel să încerce să ducă susținătorii acestuia în spatele lui Bolojan. Nucleul care îl sprijină pe primarul Oradiei este destul de mic la această oră. Ardealul este divizat și nici nu s-a reușit ieri unificarea dorită.


Fosta conducere PNL se poate baza doar pe filialele Arad, Bihor, Satu Mare, Bistrița, Alba, Brașov. Cea mai puternică filială din Ardeal, Clujul, nu s-a exprimat până la această oră. De altfel, primarul Emil Boc nici nu a venit la întâlnirea organizată, potrivit știripesurse.ro.

Filialele din Sud, Moldova, Banat și București își doresc să aleagă un președinte care face echipă cu Klaus Iohannis. În opinia acestora, Bușoi ar trebui să își asume candidatura. Candidatura lui Bolojan ar putea fi sprijinită de Arad, Bihor, Satu Mare, Bistrița, Alba, Brașov. Toate aceste filiale sunt conduse de foști lideri PD-L, care încă stau uniți în jurul lui Blaga.


Există trei filiale puternice care momentan nu și-au arătat susținerea pentru niciunul din candidații intrați în cursă: Cluj, Sibiu, Suceava. 

CITEȘTE ȘI

Filialele PNL din Ardeal au decis să nu îl susțină pe Bușoi la șefia PNL, dacă acesta va candida

Ultimele Stiri
abonare newsletter