Politică

Legea referendumului ar putea fi modificată. Ce spun liberalii clujeni despre proiectul PSD.

Mai mulţi deputaţi PSD, printre care şi preşedintele Comisiei juridice a Camerei, Eugen Nicolicea, au pus în dezbatere publică, un proiect de lege pentru modificarea Legii referendumului.

PSD vrea să modifice Legea Referendumului PSD vrea să modifice Legea Referendumului

Prin acest proiect preşedintelui i se iau practic din drepturile privind organizarea unui referendum pe tema justiţiei.

Invocă punerea în acord cu CCR

Aceştia motivează o astfel de reglementare, printre altele, prin punerea în acord a legii cu deciziile CCR.

"Propunerea legislativă are drept obiectiv alinierea la normele europene, respectarea Recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi, nu în ultimul rând, punerea în acord a normelor referendare cu deciziile Curţii Constituţionale", se menţionează în expunerea de motive a propunerii legislative.

În propunerea de lege se prevede că nu pot face obiectul referendumului problemele care nu pot fi supuse revizuirii, problemele pentru care e necesară revizuirea Constituţiei, probleme fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea, care nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor.

De asemenea, se prevede că nu se poate organiza un referendum dacă textul propus pentru a fi supus referendumului ţine de competenţa exclusivă a Parlamentului, textul propus pentru a fi supus referendumului contravine dreptului internaţional sau principiilor statutare ale Consiliului Europei (democraţia, drepturile omului şi preeminenta dreptului - statului de drept).



Cum se stabileşte referendumul pentru demiterea preşedintelui

O altă prevedere vizează faptul că referendumul pentru demiterea preşedintelui României se stabileşte prin hotărârea Parlamentului, în condiţiile prevăzute la art. 95 din Constituţie, iar rezultatul acestuia este obligatoriu.

Propunerea legislativă stipulează, totodată, că preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional, iar rezultatul acestuia este consultativ.

De asemenea, în propunerea de lege se stipulează că în cadrul referendumului populaţia poate fi consultată cu privire la una sau la mai multe probleme, precum şi cu privire la o problemă de interes naţional şi o problemă de interes local, pe buletine de vot separate.
 

Nicolicea, “diversionistul” lui Dragnea

Liberalii consideră însă că formă actuală a legii este suficientă. Deputatul PNL de Cluj Adrian Oros crede că proiectul PSD conţine elemente de neconstituţionalitate, iar PNL îl va ataca la CCR dacă va fi adoptat. De asemenea, Oros crede că proiectul este unul cu dedicaţie fiind iniţiat de altfel de “diversionistul lui Dragnea”.


“Proiectul vine cu nişte modificări prin care se vrea restrângerea dreptului preşedintelui Iohannis de a  pune justiţia ca temă a referendumului. Adică iniţiatorul vrea să introducă în textul legii referendumului un paragraf în care se interzice ca temă de organizare a referendumului problemele fiscale sau graţierea şi amnistia, adică se leagă de două puncte care interesează pe domnul Dragnea şi câţiva acoliţi… O vom ataca la CCR şi sper ca şi Avocatului Poporului să o facă. Cred că pe lângă faptul că este o măsură anticonstituţională, este o modificare direcţionată pentru a restrânge dreptul preşedintelui de a organiza un referendum pe tema justiţiei. Dar poate fi şi o chestiune de a încerca marea cu degetul, pentru că Dragnea face lucruri din acestea pune când pe unul când pe altul să facă ceva. Nicolicea este un profesionist în diversiune“, a declarat Adrian Oros.

Dragnea spune că nu susţine proiectul

Președintele PSD Liviu Dragnea spune că nu este de acord cu propunerea deputatului Eugen Nicolicea de modificare a Legii referendumului. El a declarat că în opinia sa, și Parlamentul ar trebui să aibă dreptul de a convoca referendumuri.


„Orice parlamentar are dreptul, probabil împins de cetăţenii din circumscripţia care l-a votat, să vină cu tot felul de propuneri. Am discutat în grupurile parlamentare că orice propunere care nu e discutată înainte în grupuri, care nu primeste sprijinul partidului, e o inițiativă care rămâne doar inițiativă”, a spus Liviu Dragnea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter