Politică

Fostul premier Dacian Cioloș, invitat în USR. Iniţiativa porneşte de la Cluj.

Uniunea Salvați România i-a adresat o invitație formală fostului premier Dacian Cioloș. Dacă acesta decide să intre în partid până la Congresul din luna mai care va avea loc la Cluj, va putea candida la orice funcție, a precizat președintele USR, Nicușor Dan.

Fostul premier Dacian Cioloș, invitat în USR Fostul premier Dacian Cioloș, invitat în USR

„Important este că o majoritate îl doreşte în USR (pe Dacian Cioloş - n.r.) şi, pentru că lucrul acesta se întâmplă, o invitaţie formală i-a fost adresată, pentru un dialog în ce condiţii ar dori să vină (...) Decizia este fermă, de invitare, invitaţia i-a fost transmisă domnului Cioloş, răspunsul este la domnia sa”, a declarat Nicușor Dan.

Acesta a reluat argumentele potrivit cărora majoritatea USR consideră că ar fi bună pentru Uniunea Salvați România venirea fostului premier tehnocrat: „Argumentele pro sunt faptul că ar aduce un plus de profesionalism USR-ului, că ar aduce un plus de notorietate şi ar face un transfer de credibilitate şi un plus de leadership USR-ului”.


Posibil candidat la Congresul de la Cluj

Întrebat dacă lui Dacian Cioloş i s-ar oferi postul de preşedinte al USR în cazul în care intră în partid, Nicuşor Dan a replicat: „Noi o să avem un Congres în 12-14 mai la Cluj-Napoca şi toate funcţiile din USR vor fi alese la acel Congres. Conform Statutului, orice membru USR poate să candideze la orice funcţie. Deci în situaţia în care domnul Cioloş vine în USR până atunci, poate să candideze la orice funcţie”.

Declarațiile lui Nicușor Dan vin în contextul în care acesta a spus explicit, săptămâna trecută, că nu ar dori ca Dacian Cioloș să devină membru al USR. Ca urmare a acestui fapt, Alin Mituța, fost director de cabinet al lui Cioloș, actual director executiv al Asociației „Platforma România 100”, preciza, pe 16 martie, că „intrarea în USR nu mai este de actualitate”, potrivit digi.ro.


Propunerea liderului USR Cluj

Propunerea pentru alegerea unei delegaţii care să se întâlnească cu echipa lui Dacian Cioloş pentru discuţii a fost lansată de liderul USR Cluj, Elek Levente. 

“Propunerea pentru votarea unei delegaţii care să se întâlnească cu echipa lui Dacian Cioloş a fost a mea, a fost votată cu unanimitate de voturi după care s-a votat o delegaţie alcătuită din preşedinţii filialelor care să participe la discuţii cu Cioloş. Această propunere a fost transmisă echipei lui Cioloş şi în funcţie de răspuns urmează ca cei care facem parte din delegaţia respectivă să ne întâlnim să discutăm condiţiile în care ar putea intra în USR. În acest moment există deschidere din ambele părţi”, a declarat Elek Levente.  


“Ar fi absurd să se apropie de un alt partid”

Deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu readuce în discuţie coagularea forţelor de dreapta de pe scena politică românească.

“Această iniţiativă a fost a preşedintelui USR Cluj, el va face parte din delegatia care va discuta cu Cioloş. Nu a existat o discuţie largă între Cioloş şi reprezentanţii filialelor, dar în mod cert îl vrem pe Cioloş în USR, nu există niciun dubiu. Poate Dacian Cioloş nu îşi doreşte acest lucru, poate că echipa lui are anumite reţineri, dar de ce să nu discutăm de o colaborare. Eu, de exemplu, pe ceea ce ţine de domeniul sănătăţii colaborez foarte bine cu Vlad Voiculescu. Cred că ar fi absurd ca echipa lui Cioloş să se apropie de un alt partid decât USR.


Cred că noi am comunicat prost pe tema asta, cred că şi Dacian Cioloş e confuz. De asemenea, cred că trebuie să se limpezească ambele părţi. Noi ne-am limpezit, noi îl vrem pe Dacian Cioloş, trebuie să limpezească şi el lucrurile în ce priveşte coagularea forţelor de dreapta, în aşa fel încât în 2019 să câştigăm alegerile. Nu sunt de acord cu ideea unui USR mic, noi am intrat într-un partid care vrea să contribuie la schimbarea României”, a declarat deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu.

USR, dator lui Cioloş

În opinia specialiştilor, pentru USR o eventuală cooptare a lui Cioloş este importantă sub aspectul vizibilităţii. USR nu trebuie să uite, pe de altă parte, că i -a rămas dator fostului premier pentru scorul alegerilor din decembrie anul trecut, spune sociologul clujean Ioan Hosu.


“Pentru USR, cooptarea lui Cioloş este una dintre mişcările cele mai importante sub aspectul vizibilităţiii. Rămâne de văzut dacă notorietatea fostului premier o să fie suficientă pentru Uniune. Intrarea lui Cioloş în USR ar putea accentua problemele cu care se confruntă acum USR, pentru că acolo sunt cel puţin două platforme pro şi contra intrării lui în partid. Odată cu intrarea domniei sale, lucrurile ar putea să ducă la o accentuată separare a taberelor şi grupurilor din USR. Nu exclud aici inclusiv o ruupere a unor facţiuni din USR. În esenţă, cred că cei care îl invită în Uniune mizează pe ideea creării unui grup care să presteze opoziţie faţă de guvernul PSD şi ALDE altfel decât fac cei de la PNL. În momentul acesta e greu de spus dacă va deveni un lider în cadrul USR, există multe contestări. Pasul privind intrarea domniei sale în USR vizează mai degrabă poziţia de lider, nu de membru oarecare. Or aici sigur că deranjează pe mulţi care se văd candidaţi acolo, dar competiţia ar trebui să fie mama politicii româneşti. Să nu uităm, pe de altă parte, că USR îi este dator lui Cioloş, pentru că în mare măsură scorul alegerilor din decembrie se datorează şi poziţiei pe care domnia sa a adoptat-o în raport cu acest partid. Pentru USR şi pentru liberali, Cioloş a fost şi slogan şi program, a fost cam tot la alegeri’, spune Ioan Hosu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter