Politică

Cu cine ar vota românii dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare. Sociolog clujean: „protestele nu au erodat PSD”.

PNL se luptă în continuare cu lipsa leadership-ului, în schimb, PSD nu este erodat de protestele din ultima vreme, ci dimpotrivă, consideră sociologii clujeni.

Ce spun ultimele sondaje de pre politicieni Ce spun ultimele sondaje de pre politicieni

Un sondaj Sociopol realizat în perioada 6-14 martie arată o radiografie a intenţiei de vot pentru partidele parlamentare, dacă duminică  ar avea loc alegeri parlamentare

Astfel, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare PSD ar obţine 47%, PNL 21%, USR 12%, ALDE 16%. UDMR 5%, PMP 3%. Studiul mai arată că PSD are în continuare cei mai importanţi lideri, când vine vorba de încrederea românilor în politicieni: Victor Ponta, Liviu Dragnea, Gabriela Firea, Sorin Grindeanu şi Lia Olguţa Vasilescu. Călin Popescu Tăriceanu stă, la rândul său, bine la capitolul încredere şi imagine în ochii românilor.


La PNL lucrurile nu s-au schimbat prea mult, liberalii luptându-se cu aceeaşi lipsă a leadership-ului.

Nimic nou sub soare la PNL

Sociologul clujean Ioan Hosu explică de ce lucrurile nu s-au schimbat prea mult în tabăra PNL comparativ cu perioada de dinaintea alegerilor din decembrie.


“Lucrurile nu s-au schmbat prea mult. vedem totuşi o uşoară scădere la Liviu Dragnea, şi o creştere la Tăriceanu. În rest, ca partide acestea rămân în peisajul din decembrie. Problema este la liberali unde nu indentificăm lideri cu potenţial, adică aceeaşi problemă care pare că se acutizează- lipsa de leadearship, în vreme ce la PSD chiar dacă se mai schimbă poziţiile, sunt vreo trei sau patru figuri care rămân în faţă.

De asemenea, în ceea ce îl priveşte pe Dacian Cioloş, acesta nu reuşeşte să se impună.


USR este în continuare percepută ca o formaţiune încă nesigură. De fapt, ceea ce se întâmplă cu USR s-a întâmplat şi cu alte formaţiuni politice, care nu aveau lideri consacraţi cum este de exemplu Tăriceanu la ALDE. Cred că elementul de noutate este ceea ce îi determină pe mulţi români să fie reţinuţi când vine vorba de acordarea încrederii, preferă figuri cunoscute chiar dacă acelea au probleme de integritate sau cu legea”, spune Ioan Hosu.

PSD, relaxat în ciuda protestelor

Interesant este ceea ce se întâmplă în Partidul Social Democrat care nu a ieşit „şifonat” după protestele din ultima perioadă, mai arată sociologul.  


“Deocamdată PSD rămâne relaxat în ciuda protestelor. Nu am văzut o erodare la social democraţi, dimpotrivă protestele au reuşit să întărească coeziunea susţinătorilor PSD-ului, adică protestele nu au reuşit să mute din electorat înspre dreapta. Cred că măsurile pe care Guvernul Grindeanu le-a luat în ultima vreme -realiste sau nu- au dus la păstrarea nivelului de încredere, iar celelalte discuţii despre integritate, oportunitatea schimbării legilor contează mai puţin, contează mai mult discursul cu sau fără acoperire în realitatea economică privind creşterea nivelului de trai. Cred că acesta este jocul: PSD a găsit supapa prin care să înlocuiască deficitul de încredere din ianuarie contracarând cu măsuri unii spun -populiste, alţii spun – nerealiste. PSD se echilibrează. Rămâne de văzut dacă această situaţie va reuşi să susţină pe termen lung nivelul acesta de încredere în politicieni şi în partid. Social democraţii au de ce să îşi facă griji dintr-un singur punct de vedere: Dragnea coboară mult sub alte figuri din PSD şi lucrul acesta s-ar putea să creeze un oarecare disconfort în partid”, completează Hosu.

Etichete: usr pnl pnl
abonare newsletter