monitorulcj.ro Menu
Politică

Monica Macovei, mesaj pentru politicienii penali

Monica Macovei, mesaj pentru politicienii penali

Presiunea pe care o pun politicienii pe justiție, după decizia Curții Constituționale privind OUG 13, este inacceptabilă, iar o schimbare a celor doi procurori cu funcții de conducere ar fi încă un semnal de forță transmis sistemului judiciar, pe care oamenii politici îl vor supus, consideră europarlamentarul Monica Macovei.

"Mesajul meu pentru politicienii penali este unul singur: opriți-vă! Justiția din România este acum sub asaltul politic al penalilor și al prietenilor lor politici. Se apropie punctul culminant: schimbarea din funcție a procurorului general și a procurorului șef al DNA este dezbătută la masa Guvernului, iar în Senat se discută astăzi, în Comisia juridică, propunerea lui Călin Popescu-Tăriceanu de schimbare a procedurii de numire a procurorilor șefi. Dragnea și Tăriceanu, unul condamnat, celălalt inculpat, se bat zilnic cu anchetele procurorilor, pe care le-ar dori închise", a spus Macovei.

Ea îl critică pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, care a afirmat că îi va evalua pe procurorul general Augustin Lazăr și pe procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.


"Domnul Toader (...) invocă prevederi legale care îi permit o evaluare a deciziilor manageriale ale procurorilor șefi pentru a acoperi o decizie politică de a decapita Parchetul General și DNA. Ce decizie managerială poate fi invocată pentru a justifica schimbarea din funcție a procurorului general și a procurorului șef al DNA în urma unei decizii controversate a Curții Constituționale prin care s-a constatat un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Ministerul Public? Pe cine crede că păcălește ministrul Justiției cu o astfel de justificare a unei propuneri de schimbare din funcție a celor doi procurori șefi? (...) O schimbare a celor doi procurori cu funcții de conducere ar fi încă un semnal de forță transmis sistemului judiciar, pe care politicienii îl vor supus", a menționat Macovei.