Politică

UPDATE - Lista penalilor care ar beneficia de „Ordonanțele lui Dragnea”. Ce spun politicienii, jurnaliştii, activiştii şi sociologii clujeni despre protestele masive

Lipsa de transparenţă în ce priveşte ordonanţele “prost şi oportunist” făcute a fost principalul motiv pentru care oamenii au ieşit în stradă.

UPDATE

Potrivit unei liste întocmite de romanialibera.ro, de ordonanțele privind grațierea unor pedepse ar urma să beneficieze un număr impresionant de politicieni și apropiați ai lor:


Liviu Dragnea
Ion Iliescu
Victor Viorel Ponta
Adrian Năstase (spre exemplu, în dosarul “Trofeul Calității” principala infracțiune este abuzul în serviciu, iar Năstase este beneficiarul folosului)
Dan Șova (și toți responsabilii de la CE Turceni și Rovinari, care i-au îmbogățit pe Ponta și Șova)
Darius Vâlcov (fost ministru PSD al Finanțelor)
Sebastian Ghiță
Viorel Hrebenciuc
Ilie Sârbu
Dan Ioan Popescu
Ioan Adam
Ecaterina Andronescu
Corneliu Iacubov
Mihai Tănăsescu
Eugen Bejinariu
Mădălin Voicu
Nicolae Păun
Nicolae Bădălău
Robert Negoiță
Olguța Vasilescu
Paul Stănescu
Cristian Rizea
Tudor Pendiuc
Cătălin Rădulescu
Constatin Nicolescu
Radu Mazăre
Nicușor Constantinescu
Gabriel Mutu
Bunea Stancu
Marian Vanghelie
Gheorghe Nichita
Adrian Severin
Mircea Cosma
Vlad Cosma
Andreea Cosma
Ovidiu Marius Isăilă
Cătălin Voicu
Adrian Duicu
Constatin Popescu
Serban Mihăilescu
Dan Nica
Mircea Drăghici
Constantin Adăscăliței
Radu Băbuș
Daniel Bărbulescu
Dan Bordeianu
Florin Constantinescu
Alexandru Cordoș
Sonia Drăghici
Marian Ghivenciu
Vasile Gliga
Iulian Iancu
Sorin Lazar
Marius Manolache
Eduard Martin
Alexandru Mazăre
Lucian Șova
Gabriel Vlase
Vasile Duță
Emil Cutean
Ion Stan
Anghel Stanciu și mulți, mulți alții.

-----------------------------------------------------------------------------------------


De ce nu sunt bune ordonanţele lui Dragnea, pentru care lumea a ieşit în ultimele săptămâni în stradă? Nu sunt bune pentru că mascheză aministia și dau bonus la noi furturi. "Manifestul" online creat de activistul Cosmin Pojonaru explică de ce nu sunt de acceptat proiectele de OUG privind amnistia și cel privind moficările la legea penală. Printre altele, amnistia a fost mascată sub pretextul că închisorile sunt suprapopulate şi astfel prin graţiere se vor elibera locuri. Ce nu spune Ministerul Justiţiei este faptul că prevederile se aplică şi unor fapte care au pedepse cu suspendare, cum e cazul lui Liviu Dragnea, se arată în manifest. (în galeria foto) 

Lipsa de transparenţă şi de comunicare în ce priveşte ordonanţele prost şi oportunist făcute a fost de altfel principalul motiv pentru care oamenii au ieşit în stradă în număr atât de mare la Cluj şi în ţară, atrag atenţia politicienii, jurnaliştii şi sociologii clujeni. Social democraţii recomandă o lectură atentă a ordonanţelor şi susţin că manifestaţiile sunt dirijate de opoziţie. Liberalii şi reprezentanţii USR acuză actuala putere că nu se ocupă de programul de guvernare promis în campania electorală. 


PSD recomandă lectura corectă a ordonanţelor

„Este dreptul fiecărui român şi să mergă la vot şi să îşi exercite dreptul constituţional, dar şi să protesteze când e nemulţumit. Ceea ce consider că nu e corect este faptul că principalele partide ale opoziţiei, USR şi PNL, nu îşi asumă că sunt co-organizatori. Am observat că aici la Cluj, senatorul USR Mihai Goţiu conducea manifestanţii. Cred că ar fi bine ca USR şi PNL (ca al doilea partid al opoziţiei) să îşi asume o parte din organizarea protestelor, dar eu respect dreptul oricărui cetăţean de a manifesta. Cred că e foarte important ca fiecare român să citească extrem de atent ordonanţele respective, nicio ordonanţă nu precizează că salvează pe cineva individual. Sunt nişte ordonanţe de urgenţă care au fost gândite în baza unor rapoarte europene în care se precizează foarte clar că sistemul penitenciar din România este foarte aglomerat şi atunci asta a fost cea mai rapidă soluţie care se putea lua în această problemă”, spune liderul PSD Cluj, deputatul Horia Nasra.   

Nasra este contrazis de ONG istul Szakáts István, recunoscut pentru implicarea sa în campanii sociale şi unul dintre liderii societății civile din Cluj-Napoca.  În opinia lui, aceste ordonanţe şi proiectele în sine de modificare a legislaţiei penale au fost creionate pentru a servi o anumită parte a oligarhiei politice şi anume oligarhia politică a PSD.


“Este foarte bine şi Huo Dragnea!. Atât. Oamenii sunt mereu îndreptăţiţi să iasă în stradă pentru orice. Aici dublu îndreptăţiţi, ordonanţele de urgenţă sunt prost şi oportunist făcute şi creionate ca să servescă unei părţi a oligarhiei politice, numesc aici oligarhia politică a PSD”, spune ONG-istul.

Şi liderul UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond crede că promovarea acestor ordonanţe a fost o greşeală din partea PSD.


„Cred că aceste lucruri importante trebuie discutate în Parlament. Oricum, anul trecut prin luna mai Guvernul Cioloş a modificat Codul Penal. Atunci a încercat să pună în acord codurile penale cu hotărârile CCR, iar în septembrie Senatul a adoptat tacit acea ordonanţă. E un drept democratic, dreptul de a manifesta. Nu ştiu ce să spun, din câte am văzut a fost o dezbatere publică la Ministerul Justiţiei, dar nu l-aş sfătui pe ministrul Justiţiei să promoveze aceste ordonanţe şi aceste proiecte”, spune Csoma Botond.  

Scenariul probabil

Liberalii atrag atenţia asupra unui scenariu “pervers” privind modificările legislaţiei penale: „Gestul oamenilor de a ieşi în stradă e un gest legitim, şi fiind vorba de foarte mulţi oameni, nu se pune problema de a fi manipulaţi sau plătiţi, mai ales pe frigul ăsta. Oamenii doresc doar ca guvernul să facă ce au promis în programul de guvernare. Oamenii sunt nemulţumiţi de acele modificări legislative care să salveze în principal lideri ai PSD şi mulţi alţi politicieni care au probleme cu legea. Cred că vor ieşi în continuare în stradă pentru că motivaţia guvernului PSD este foarte mare. Am auzit zilele acestea un scenariu: Guvernul o să dea ordonanţa, ordonanţa o să îşi facă efectul, după care legea va fi introdusă în Parlament iar Dragnea va vota împotriva legii care consacră ordonanţa. Dar ordonanţa deja îşi va fi făcut efectul. Este o chestiune perversă, este un scenariu pe care sigur l-au auzit şi cei care au ieşit în stradă”, spune deputatul liberal Adrian Oros.  

Reprezentanţii USR sesizează, pe de altă parte, lipsa de implicare a politicienilor clujeni când vine vorba de ordonanţele lui Dragnea.

“E foarte bine că oamenii ies în stradă însă nu pot să nu fiu trist gândindu-mă la cei care nu participă la vot. Trebuie să găsim un mijloc democratic ca să îi întoarcem cu faţa către ţară pe cei care nu au mers la vot. Lipsa mea de speranţă în viitorul ţării nu se leagă de ingineriile pe care le face Dragnea şi compania, ci de lipsa de implicare civică a multor cetăţeni, pe foarte multe teme. Absolut nicio manifestare de simpatie nu a existat pentru medicul Simona Tătar, de exemplu.

În ceea ce îi priveşte pe cei care spun că USR şi PNL au dirijat manifestaţia, acestora le spun că bine ar fi fost să fie în spate PNL şi USR, însă din păcate nu avem o opoziţie coagulată. Nu am văzut niciun parlamentar clujean care să îşi fi postat pe Facebook vreun film, vreo fotografie care să arate solidaritate cu cei din stradă”, a spus deputatul USR  Emanuel Ungureanu.

Ies în stradă când se simt prostiţi

Jurnalistul Victor Lungu atrage atenţia asupra faptului că lumea iese în stradă când simte că este prostită. “Întrebarea este de ce se simte lumea prostită numai în anumite situaţii şi nu şi în cele care poate ar merita mai mult scandal, iar aici mă refer la temele locale. Printre cei care protestează acum sunt şi dintre cei care au fost complici ai acestui individ pe care îl numim beneficiarul ordonanţelor- Liviu Dragnea. O parte din PNL care stă acum ciucit şi aşteaptă să cadă ordonanţa sau să vină şi ei să profite, indivizii aştia sunt complicii lui Dragnea, Iohannis este ecomplicele lui Dragnea, pentru că nici până acum nu s-a delimitat de referendum.  Cred că oamenii nu conştientizează că de fapt şi când se luptă pentru lucruri bune se luptă în beneficiul altora”, a spus Victor Lungu, redactor şef Ziar de Cluj.

„Au mai fost forme de protest de acest fel pentru că înafara votului o altă formă de a ne exprima părerea este aceasta. Supărarea oamenilor vine din lipsa de transparenţă sau din disfuncţionalităţi de comunicare între clasa politică şi popor, adică oamenii nu au beneficiat de explicaţii, cei care conduc nu au explicat suficient. Poate nu-i prea tarxiu desi nu este foarte devreme să se găsească o formulă de comunicare, Ori se vor acutiza aceste proteste, ori se vor inflama mai atare masele”, spune jurnalistul Lucian Danciu.

Vor mai fi proteste

Sociologul clujean Ioan Hosu crede că oamenii vor mai ieşi în stradă, iar lipsa prezenţei la vot este compensată de prezenţa frecventă în stradă.

„Lumea va mai ieşi în stradă indiferent de cum se va încheia această poveste cu ordonenţele. Faptul că au ieşit atât de mulţi este un indicator al perpetuării stării de neîncredere legat de modul de guvernare în România. Mă refer la o neîncrederea în felul în care funcţionează instituţiile în România, o neîncredere generalizată care se perpetuează. Cred că lipsa prezenţei la vot este compensată de prezenţa frecventă în stradă, e o criză de legitimare, oamenii nu se mai duc la vot dar cred că pot să îşi rezolve problemele în stradă. Ne punem semne de întrebare în privinţa unor decizii atâta timp cât ele nu sunt comunicate nici onest şi nici transparent. Dacă exista comunicare clară în privinţa ordonanţelor, nu cred că asistam la astfel de manifestări acum”, a spus Ioan Hosu. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter