Politică

Ce spune şefa DNA despre modificarea prin ordonanță de urgență a legislației penale

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a reacționat, marți seara, la Digi24, la informația că Guvernul ar încerca să modifice prin ordonanță de urgență, legislația penală.

„Dacă se dezincriminează abuzul în serviciu, prejudiciile cauzate statului nu vor fi recuperate. DNA a indisponibilizat bunuri de 1,5 miliarde de euro, care sunt bani care trebuie recuperați de stat. Dacă legea intră în vigoare, chiar și pentru câteva ore, ea își produce efectele”, a spus Kovesi.

În ceea ce privește amnistia și grațierea, șefa DNA s-a declarat ferm împotrivă: „De ce o nedreptate trebuie înlocuită cu altă nedreptate, iar statul să nu mai poată recupera prejudiciile?”


„La discuția pe care am avut-o cu ministrul Justiției, alături de procurorul general și procurorul șef al DIICOT, acesta a promis și a spus și în spațiul public că nu va face nici o modificare înainte de a consulta sistemul judiciar, înainte de a se consulta cu CSM. Ordonanța de urgență care vizează amnistierea, grațierea unor fapte, dezincriminarea unor fapte trebuie să aibă un aviz și din partea CSM. Majoritatea membrilor care au candidat în CSM și-au expirmat intenția, în proiectul lor, să aibă un rol activ în ceea ce privește legile ce afectează justiția. Mă aștept ca ministrul Justiției, înainte de a promova un astfel de act, să îl dea spre consultare”, a mai spus marți seara procurorul șef al DNA la Digi24. 

„Este foarte ciudat să avem pus pe ordinea de zi, dacă această informație e adevărată, un proiect care nu a fost dezbătut în interiorul sistemului și care poate afecta grav sistemul judiciar”, a mai spus Codruța Kovesi. 


Șefa DNA a precizat că 30 la sută din activitatea DNA în 2016 a avut ca obiect investigarea faptelor de abuz în serviciu. 

Din cele 7.500 de dosare pe care DNA le are în prezent în lucru, peste 2.200 de dosare au ca obiect investigarea faptelor de abuz în serviciu.


„ Să presupenem că această informație e adevărată și ar urma o amnistiere ori o dezincriminare a faptelor, avem două afecte majore: inculpații nu mai execută pedepsele și rămân cu banii în buzunar. E genul de decizie care face o nedreptate societății, prin aceea că nu mai poate recupera prejudiciile”, a continuat Kovesi, care a explicat că toate dosarele pentru astfel de infracțiuni vor fi clasate, dacă o asemenea ordonanță va fi adoptată de Executiv. „Efectul cel mai grav e că toate prejudiciile vor rămâne nerecuperate”, a subliniat Kovesi.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a precizat că în fiecare an sunt condamnate pentru fapte de corupție în dosarele întocmite de DNA un număr de circa 1.000 de persoane, din care aproape 60 la sută primesc pedepse cu suspendare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter