Politică

Sesiune extraordinară la Camera Deputaților, pentru modificarea Codului fiscal

Camera Deputaților este convocată în sesiune extraordinară, joi, pentru modificarea Codului fiscal.

Miercuri, Comisia de buget — finanțe a Camerei Deputaților a decis scutirea pensionarilor de la plata contribuției asigurărilor sociale de sănătate și neimpozitarea pensiilor sub 2.000 lei.

Membrii comisiei au aprobat, cu 17 voturi "pentru" și șapte împotrivă, raportul cu amendamente în acest sens la proiectul de lege de modificare a Codului fiscal inițiat de fostul senator Cristiana Anghel împreună cu mai mulți parlamentari.


Acest proiect, adoptat în legislatura trecută de Senat, prevedea neimpozitarea tuturor pensiilor și scutirea pensionarilor de la plata contribuției asigurărilor sociale de sănătate.

Președintele comisiei, Viorel Ștefan, a propus amendarea proiectului în sensul ca doar pensiile sub 2.000 de lei să fie neimpozitate, amendament adoptat cu 14 voturi "pentru", cele ale PSD, și opt împotrivă, ale Opoziției.


Reprezentanții PNL au susținut varianta inițială a proiectului privind neimpozitarea tuturor pensiilor, în timp ce UDMR a propus ca doar pensiile speciale peste 2.000 de lei să fie impozitate, iar restul să fie neimpozitate, fără stabilirea unui plafon. Amendamentele PNL și UDMR au fost respinse.

Potrivit lui Viorel Ștefan, înainte de aplicarea acestor măsuri, obligația de transfer de la bugetul de stat către Casa de Sănătate era "undeva la 600 — 650 milioane de euro" iar după implementarea măsurilor, impactul va crește "cu încă vreo 300 milioane de euro".

Ultimele Stiri
abonare newsletter