Politică

Iohannis: Traseismul - un fenomen toxic; nu voi chema la consultări un partid care obține majoritatea astfel

Președintele Klaus Iohannis a afirmat vineri că traseismul este un ''fenomen toxic'' și a arătat că nu va chema la consultări un partid care ar obține majoritatea prin intermediul traseiștilor.

"Migrația politică este probabil cel mai nociv fenomen în politica românească post-decembristă. Spun acest lucru pentru că Parlamentul care tocmai își încheie mandatul și bine că și-l încheie nu mai seamănă deloc cu Parlamentul care a fost ales acum patru ani. Or, așa ceva într-o democrație matură este imposibil", a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni, adăugând că traseismul este ''un fenomen toxic''.

El a subliniat că, dacă la alte capitole democrația românească stă bine, la acesta stă foarte prost.


"Și faptul că se pare că există lideri politici care din capul locului își imaginează că pot convinge parlamentari să migreze și să își completeze astfel echipa arată că nu este o excepție, este un fenomen care este luat în calcul, este promovat, este folosit, dar este fundamental greșit. Speranța mea este că acest traseism nu va deveni un fenomen de masă în noul Parlament", a arătat șeful statului.

În opinia sa, dacă traseismul este păstrat la cote reduse, înseamnă că România face progrese.


"Eu sper ca acest lucru să fie înțeles și de liderii de partid, fiindcă depinde mult de ei. Dacă încurajează fenomenul, se va întâmpla. Dacă îl descurajează, nu se va întâmpla", a susținut șeful statului.

Președintele Iohannis a precizat că va chema la consultări formațiunile politice și nu doar un partid care ar obține majoritatea prin traseism.


"Rămâne formula pe care am enunțat-o astăzi, fiindcă eu vorbesc aici despre Parlamentul care se constituie în baza rezultatului votului. Că ulterior unii sau alții migrează este problema lor, nu mai este problema mea și nu mai e legată de consultări", a punctat șeful statului.

Întrebat dacă există varianta unui alt guvern, în afară de cel format din PSD și ALDE, șeful statului a răspuns: "Asta vă voi spune la momentul potrivit, când voi decide eu pe cine voi desemna prim-ministru".

Ultimele Stiri
abonare newsletter