Politică

Președintele Iohannis - prima rundă de consultări cu partidele privind formarea Guvernului; PSD și ALDE nu participă

Președintele Klaus Iohannis se consultă astazi cu partidele politice care au intrat în Parlament, în urma alegerilor din 11 decembrie, cu privire la formarea viitorului guvern.

"Mâine voi avea prima rundă de consultări cu partidele politice care au intrat în Parlament. Vom vedea cum vede fiecare partid continuarea, care evident are de-a face cu formarea unui guvern", a declarat, marți, șeful statului.

El a subliniat că, dacă până la sfârșitul acestei săptămâni vor exista rezultatele finale de la alegerile de duminică, foarte probabil în cursul săptămânii viitoare va convoca noul Parlament.


Șeful statului i-a invitat la consultări pe reprezentanții PSD (la ora 10,00), PNL (11,00), USR (12,00), pe cei ai ALDE (la ora 13,00), UDMR (16,00), PMP (17,00) și grupului parlamentar al minorităților naționale (la ora 18,00). În invitația adresată liderilor formațiunilor politice președintele Iohannis precizează că delegațiile formațiunilor politice pot fi formate din maximum cinci persoane.

*** Președintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a anunțat că nu va merge la consultările de la Palatul Cotroceni pentru că invitația venită din partea șefului statului este fundamentată greșit pe un articol din Constituție.


"M-am uitat cu atenție pe invitație și aici se spune că suntem invitați la consultări în baza art. 85, alin. 1 din Constituție, care prevede: 'președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru și numește Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament'. Acest articol din Constituție nu poate fi urmat decât de o emitere a unui decret. Consultările se pot face doar în baza art. 103 și acolo spune foarte clar că, în funcție de majoritățile stabilite în Parlament, despre care nu se poate vorbi decât după validarea fiecărui parlamentar. De asemenea, nouă ni se pare straniu că sunt invitate la consultări partide care mâine, când ar fi consultările, nu sunt parlamentare și mă refer la USR și la PMP. Mâine este în funcțiune actualul Parlament. Deci, am discutat în partid această invitație, cred că președintele ar trebui să aibă o discuție serioasă cu cel sau cei care i-au propus fundamentarea invitației pe baza art. 85 din Constituție. Nu putem merge la aceste consultări pentru că, așa cum am spus în campanie și în seara alegerilor, noi vrem să respectăm cu strictețe prevederile constituționale. Nu mergem la consultări pentru a face exerciții de imaginație", a afirmat Liviu Dragnea, la sediul PSD.

*** Uniunea Salvați România a anunțat că va participa, miercuri, la consultările de la Palatul Cotroceni, din delegație urmând să facă parte Nicușor Dan, Cristian Ghica, Roxana Wring, Manuel Costescu și Levente Elek.

Ultimele Stiri
abonare newsletter