Politică

Premieră la alegerile parlamentare - numărarea voturilor va fi înregistrată video în toate secțiile de votare

La alegerile parlamentare de duminică procesul de numărare a voturilor va fi, în premieră, înregistrat video și va fi folosit în continuare sistemul informatic de monitorizare a prezenței la urne, care a fost implementat la scrutinul local din iunie.

Guvernul a adoptat, în octombrie, o hotărâre privind obligativitatea filmării procesului de numărare a voturilor în secțiile de votare din țară și din străinătate la alegerile parlamentare.

Tabletele aflate în dotarea tuturor secțiilor de votare vor fi folosite pentru a înregistra video desfășurarea procesului de numărare a voturilor. Înregistrările vor fi realizate de operatorii tabletelor, iar prin intermediul acestora nu este vizată constituirea de probe în instanță.


Ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache, explica, la acea dată, că în ziua alegerilor parlamentare nu se supraveghează video votul ca atare, între deschiderea și închiderea urnelor, ci doar perioada în care sunt numărate buletinele de vot.

Pe 8 decembrie, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale, Marcel Opriș, susținea că alegerile parlamentare din acest an vor fi ''probabil cele mai transparente" care s-au desfășurat vreodată în istoria României.


Șeful STS a precizat că filmarea operațiunii de numărare a voturilor nu este "o măsură doar declarativă" și că există un sistem care să monitorizeze dacă se filmează sau nu.

El a declarat că filmările vor fi păstrate trei luni, după care vor fi distruse, împreună cu dispozitivele de stocare pe care se află, urmând a fi păstrate doar în cazul în care Biroul Electoral Central sau organele legii solicită vreuna dintre înregistrări.


În ceea ce privește semnalările de vot multiplu, Opriș a spus că acestea pleacă automat la poliție, fără a fi filtrate de sistemul gestionat de STS.

La alegerile locale din iunie s-a utilizat pentru prima oară sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de evitare a votului multiplu. Acest sistem a fost implementat de Autoritatea Electorală Permanentă împreună cu STS. Astfel, alegătorii nu mai sunt obligați să semneze pe proprie răspundere că nu și-au mai exprimat opțiunea electorală și în altă secție de votare.


O altă premieră la alegerile parlamentare din acest an o reprezintă faptul că românii din diaspora au putut vota prin corespondență.

abonare newsletter