monitorulcj.ro Menu
Politică

Vasile Puşcaş: Dacă România s-ar fi integrat total, 3 milioane de români nu şi-ar fi căutat fericirea în ţări europene

Fostul negociator şef al României cu UE, Vasile Puşcaş, este de părere că integrarea României la Uniunea Europeană nu este completă, la 10 ani de la momentul aderării ţării noastre la comunitatea europeană, care a avut loc la 1 ianuarie 2007.

Puşcaş, care în prezent este profesor la Facultatea de Studii Europene a UBB şi care a participat joi la un eveniment dedicat împlinirii unui deceniu de la aderare, a precizat că este nevoie de o regândire a integrării interne a României şi că cele 3 milioane de persoane care au plecat din ţară în acest ultim deceniu arată că românii au încercat, pe cont propriu, să se integreze în Uniune, când au observat că ţara nu definitivează acest proces.

'Dacă ar trebui să fac o evaluare aş fi foarte pretenţios şi foarte critic datorită faptului că ştiu ce trebuia să fie, ştiu aşteptările populaţiei, pentru că susţinerea procesului de negociere şi a aderării se făcea în procent de 70-90%. Aderarea la UE a însemnat o oportunitate de a realiza o schimbare, o dezvoltare şi o modernizare a ţării. Dacă lucrurile s-ar fi realizat în integralitatea lor, peste 3 milioane de oameni ar fi căutat fericirea în România, nu în altă parte. Dar dacă vedem că, după 2007, a fost cel mai mare exod al românilor din istorie spre UE, înseamnă că am aderat, dar nu ne-am integrat. Poate ar trebui să începem odată, dacă vorbim de acest moment de aniversare a 10 ani, să regândim integrarea noastră internă, naţională şi, în potenţialul pe care îl vom regăsi, să ne proiectăm integrarea în UE', a afirmat Puşcaş.


El a mai precizat că atunci când se referă la integrare se referă şi la Mecanismul de Cooperare şi verificare, la problematica aderării la spaţiul Schengen, la problemele adoptării euro - care sunt obiective pe care România trebuie încă să le realizeze în viitor.

Vasile Puşcaş a atenţionat că ar fi momentul ca România să nu rateze o nouă oportunitate de realiniere la ritmul Uniunii, care va trece în viitorul apropiat printr-o etapă de transformare. El le-a transmis celor care "bocesc" după Uniunea Europeană şi cred că aceasta se va destrăma că proiectul european se va reforma şi se va schimba, iar România ar trebui să prindă această resetare, deoarece în trecut, acum 10 ani, nu a reuşit să facă acest lucru.


'Aveam şansa să creştem ritmul de creştere a evoluţiei României, dar acest ritm nu a fost la fel de susţinut ca în alte state, datorită faptului că politicile interne nu au fost, cu adevărat, europenizate, nu s-au integrat în politicile europene. Aveam şansa să creştem nivelul de trai mult mai mult, sigur salariul s-a dublat, dar puterea de cumpărare este la nivel scăzut (...) Nu am fost sincroni cu ce s-a întâmplat în urmă cu 10 ani, măcar acum, când se pun bazele unei noi Uniuni Europene, ar trebui să fim sincroni dacă nu mai buni decât alţii care sunt deja membri ai UE din 1957', a mai spus Vasile Puşcaş.

Referindu-se şi la succesele integrării, fostul negociator şef al României cu UE a nominalizat intrarea mediului de afaceri românesc în piaţa internă, dar a precizat că dacă România ar fi avut şi o strategie de integrare economică, efectele ar fi fost mult mai mari.'Au existat forţe ale integrării în această perioadă, acestea fiind reprezentate de antreprenori şi tineri . (...) Un efect favorabil l-a avut şi în domeniul tineretului, tinerii având oportunităţi mult mai mari de mobilitate, nu numai profesională, ci şi academică şi ştiinţifică. Ceea ce ar interesa este ca integrarea să producă la noi acele condiţii să lucreze aici, să producă performanţă şi productivitate la noi. La 1 ianuarie 2007 s-au băut şampanii, s-au dat decoraţii, au fost festivităţi şi cred că, după 10 ani, ar trebui să învăţăm ceva din ceea ce nu am realizat şi să pornim, măcar pentru următoarea decadă pe drumul integrării depline. Preşedintele României a promis acest lucru în urmă cu doi ani şi cred că ar trebui să fie un piston, nu neapărat un motor, al acestui proces de integrare', a declarat Puşcaş.


La rândul său, Constantin Boştină, preşedintele Asociaţiei pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale, care a organizat evenimentul, a declarat că este necesară, la 10 ani de la aderare, o analiză completă.

'La 1 ianuarie 2017 se împlinesc 10 ani de la intrarea României în UE. Evident că după o perioadă de un deceniu este normal să se facă o analiză suficient de atentă a ceea ce s-a întâmplat în acest interval, care sunt câştigurile pe care le are România de la intrarea în UE, care sunt neajunsurile şi neîmplinirile şi evident, ţinând cont că după Brexit UE intră într-o nouă etapă de reevaluare, de reconsiderare, de reproiectare a activităţii ei, cred că este un moment favorabil pentru R să încerce să grăbească şi să accelereze fenomenele care să ducă la rezultate mult mai bune ale integrării în Uniunea Europeană', a spus Boştină.


Universitatea 'Babeş-Bolyai' (UBB) a găzduit joi un eveniment dedicat împlinirii a zece ani de la intrarea României în UE.