monitorulcj.ro Menu
Politică

Începe campania electorală

Campania electorală pentru alegerile parlamentare 2016 începe cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor și se încheie cu o zi înainte de vot, la ora 7:00. Cu alte cuvinte, campania începe pe 11 noiembrie și se termină pe 10 decembrie.

Suma totală alocată de Guvern pentru organizarea alegerilor parlamentare este de 227,7 milioane lei, fondurile necesare fiind prevăzute, pe categorii de cheltuieli, în bugetele Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Serviciului Român de Telecomunicaţii (STS), Institutului Naţional de Statistică (INS).

În timpul campaniei, candidații, partidele sau cetățenii își pot exprima părerile în mod liber. Și asta se poate face atât prin mitinguri, adunări sau utilizarea televiziunilor ori a radioului.


De asemenea, în timpul campaniei, candidații se pot întâlni cu alegătorii în spații corespunzătoare. Aceste spații pot fi la sediul primăriei, în școli, case de cultură, cămine culturale.

Este interzisă organizarea acţiunilor de campanie electorală în unităţile militare, precum şi în spaţiile din şcoli în perioada de desfăşurare a cursurilor.


În plus, este interzisă folosirea mesajelor sau sloganurilor care au caractter discriminatoriu sau care incită la ură. Totodată, sunt interzise orice forme de defăimare religioasă sau ofensă publică adusă simbolurilor religioase.

Primarii au obligația de a amplasa cel puțin un panou electoral în fiecare sat aparținător sau localitate componentă din unitatea administrativ-teritorială. Pe un panou electoral fiecare partid sau candidat poate aplica doar două afișe electorale.


Afișul electoral nu trebuie să aibă dimensiuni mai mari de 500 mm o latură și 350 mm cealaltă latură. De asemenea sunt interzise afișele electorale care conțin o combinație de culori ce reproduce drapelul României sau al altui stat.

Pentru Senat, în judeţul Cluj candidează 11 partide, iar pentru Camera Deputaţilor aceleaşi 11 partide, la care se adaugă 16 organizaţii ale minorităţilor naţionale şi un candidat independent.