Politică

REPUBLICANUL DONALD TRUMP ESTE NOUL PREŞEDINTE ALES AL STATELOR UNITE

Republicanul Donald Trump este noul preşedinte al Statelor Unite, după ce a obţinut susţinerea a 10 electori în statul Wisconsin, anunţă Washington Post.

SUA aşteaptă în tensiune rezultatul alegerilor din 8 noiembrie, după o luptă strânsă între Donald Trump şi Hillary Clinton. Candidatul republican se îndreaptă spre o victorie după ce şi-a menţinut avansul, pe măsură ce s-au închis secţiile de votare şi a început numărarea voturilor.

Americanii au ales cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, dar şi noii membri ai Camerei Reprezentanţilor şi o treime din Senat. Ca în fiecare an electoral, rezultatele din câteva state cheie vor indica anticipat rezultatul final al alegerilor, astfel că întreaga atenţie este aţintită asupra lor. Donald Trump este preferat de alegătorii albi fără studii superioare, iar Hillary Clinton, de nonalbi, potrivit unui exit-poll.


UPDATE

Trump a mai obţinut şi susţinerea unui elector din Maine, astfel că a ajuns la 278 de electori.


Pentru a deveni preşedinte, el avea nevoie de susţinerea a cel puţin 270 de electori.

Candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, a obţinut până în prezent victorii în 27 de state americane şi a obţinut susţinerea a 267 de electori, devansându-şi rivala, pe Hillary Clinton, care a câştigat în 19 state şi a obţinut susţinerea a 215 electori, potrivit proiecţiilor CNN. Donald Trump mai are nevoie de trei pentru a deveni noul preşedinte al Statelor Unite.


8:44 - Trump mai are nevoie de un elector pentru a deveni preşedinte, după ce a câştigat în Alaska

Republicanul Donald Trump a câştigat cei trei electori din statul Alaska, potrivit proiecţiei CNN, şi mai are nevoie de unul singur pentru a deveni noul preşedinte al Statelor Unite.


Rivala sa democrată, Hillary Clinton, are numai 215 electori.

Alaska a fost ultimul stat care a votat în alegerile prezidenţiale, iar secţiile de vot s-au închis la 8 ora României


7.28 Raportul electorilor federali: Donald Trump, 245, Hillary Clinton, 215 - proiecţii parţiale

Candidatul republican Donald Trump câștigase la ora 05:00 GMT (07:00, ora României) 245 de electori dintre cei 270 necesari pentru a învinge în alegerile prezidențiale din SUA, față de 209 ai rivalei sale democrate Hillary Clinton, transmite miercuri AFP.

Hillary Clinton, a câştigat scrutinul în statele Washington, Nevada şi Oregon, şi are 215 de voturi ale electorilor, în timp ce Donald Trump are 245 de voturi, după ce a câştigat statele Georgia, Utah şi Iowa, conform unor proiecţii anunţate de agenţia AP.

7.20 Pe măsură ce sondajele cresc pentru Donald Trump, tot mai mulţi americani caută să plece din ţară. Site-ul de imigraţie al Canadei a ”picat” periodic, aparent de la o creştere bruscă a traficului.

Candidatul republican, Donald Trump, are şanse 95% să câştige scrutinul prezidenţial din Statele Unite ale Americii, arată o proiecţie realizată de experţi ai cotidianului The New York Times.

La categoria "Şanse de câştigare a scrutinului prezidenţial", Donald Trump este la nivelul "foarte probabil", respectiv 95%.

La capitolul "Vot popular", Hillary Clinton pare să aibă un avans oscilant de 1,2-1,3%, dar Donald Trump ar putea obţine între 300 şi 310 voturi ale electorilor federali, ceea ce i-ar aduce victoria, notează NYT.

Pentru a deveni preşedinte al Statelor Unite, un candidat trebuie să obţină cel puţin 270 de voturi ale electorilor federali.

7:12 Atmosfera la sediul de campanie a lui Hillary Clinton s-a schimbat faţă de cum era în urmă cu numai câteva ore. Potrivit reporterilor de la faţa locului, susţinătorilor candidatei democrate la preşedinţie nu le vine să creadă rezultatul de până acum. Hillary Clinton se aştepta la o victorie uşoară, însă trebuie să ia în calcul realitatea unei înfrângeri în faţa lui Donald Trump.

Bursele scad puternic la nivel global odată cu conturarea victoriei lui Trump în faţa lui Clinton

Bursele scad puternic la nivel internaţional, iar contractele futures de pe Wall Street s-au prăbuşit cu circa 5%, după ce rezultatele preliminare ale alegerilor prezidenţiale din Statele Unite sugerează că Donald Trump este probabil să o depăşească pe Hillary Clinton, şocând traderii care s-au concentrat pe sondajele din ultimele zile care arătau o tendinţă opusă, transmite Bloomberg.

Indicele american Standard&Poors’s 500 a coborât cu 5%, în timp ce peso-ul mexican s-a prăbuşit cu până la 11%, cel mai mult după 1994.

Titlurile americane de Trezorerie, yenul şi aurul au urcat cel mai mult după rezultatul pro-Brexit al referendumului care a avut loc în iunie în Marea Britanie.

O victorie a lui Trump a fost descrisă de către analişti ca având potenţialul să provoace turbulenţe pe pieţele financiare, care mizau pe continuarea politicilor care au coincis cu a doua cea mai lungă piaţă bull (taur) din istoria S&P 500.

Brexit-ul a fost cel mai recent şoc politic, care a condus la un declin de 5,3% al inducelui S&P 500 în două şedinţe de tranzacţionare.

”Cu cât sunt numărate mai multe voturi, pare tot mai probabil că Trump va câştiga, piaţa are o scădere masivă”, a spus Karl Goody, manager de averi la firma Shaw and Partners în Sydney.

Majoritatea sondajelor indicau că Clinton este înaintea lui Trump în opţiunile electoratului, iar casele de pariuri anticipau o probabilitate de 80% ca acest lucru să se întâmple.

Indiele londonez FTSE 100 a scăzut cu 3,6%, MSCI Asia Pacific, care exclude Japonia, a pierdut 2,9%, cel mai mult după Brexit.

Dolarul s-a depreciat cu minim 1% faţă de francul elveţian, euro şi lira sterlină, randamentul titlurilor Trezoreriei SUA a coborât cu 0,1%, la 1,75%, în timp ce preţul petrolului a scăzut cu 3,2%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter