Politică

Pe cine trimite Clujul în Parlamentul României

Monitorul de Cluj vă prezintă într-un serial principalii candidaţi la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Cornel Itu şi Emanuel Ungureanu Cornel Itu şi Emanuel Ungureanu

Pe listele partidelor politice care intră în cursa pentru Legislativ figurează parlamentari longevivi aflaţi deja la al doilea mandat şi candidaţi care abia au intrat în politică.

Unul dintre cei mai longevivi parlamentari clujeni este Cornel Itu care candidează pentru al treilea mandat la Camera Deputaţilor din partea PSD.


Cornel Itu este absolvent al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, şi este de profesie inginer. Este membru PSD din 2004, iar din 2008 este deputat. A ocupat mai multe funcții publice, fiind consilier local la Dej între 2000-2004, consilier județean la Cluj între 2004-2008.

Deputatul reprezintă Colegiul 6, ( zona Dejului), iar în cele două mandate ale sale a promovat proiecte în domeniul economic şi în domeniul sănătăţii, câteva dintre acestea devenind legi.  În ultima sesiune parlamentară, Itu a promovat 13 inițiative, printre care una privind înfiinţarea Institutului Naţional de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă din România, una privind protejarea şi sprijinirea familiilor afectate de emisiunile de pulberi, gaze şi vapori provenite de la fostele fabrici, uzine şi întreprinderi din raza municipiului Turda și una pentru modificarea şi completarea Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. În total, dintre inițiativele sale, 17 au fost promulgate legi.


De-a lungul timpului deputatul clujean a strâns o avere considerabilă, fiind unul dintre cei mai înstăriţi parlamentari clujeni. Cornel Itu are jumătate dintr-un teren de 944 de metri pătraţi în Dej, jumătate dintr-o casă din Dej de 300 metri pătraţi, două maşini – un BMW şi o Dacia Duster, conturi bancare de 35.000 de lei şi 4.700 de euro. El a avut venituri de 60.000 de lei de la Camera Deputaţilor şi 32.000 de lei, dividende de la o societate comercială unde este acţionar.

Un candidat cu mai puţină experienţă politică, este ONG-istul Emanuel Ungureanu, care deschide lista la Camera Deputaţilor din partea USR. Acesta îşi propune să facă măcar o lege după ce ajunge în Parlament şi anume Legea Adina Bleotu, pentru un sistem de transplant care să nu lase loc discriminărilor.


Ungureanu este preşedintele Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie Delia Grădinaru și se ocupă de zeci de copii și tineri care fac dializă.  Este doctor în istorie şi de curând s-a înscris în Uniunea Salvaţi România. Ungureanu spune că în domeniul sănătăţii, sistemul transplaturilor trebuie să nu mai lase loc discriminărilor. “Candidez pentru că sunt foarte convins că oamenii care au demonstrat că pot fi hotărâţi, pot să aducă în domeniul transplantului din România un sistem care să facă astfel încât accesul la transplant să fie permisiv tuturor, fără a mai exista discriminări.

Al doilea obiectiv este acela de a lupta pentru depolitizarea domeniului sănătăţii. Toată lumea ştie în oraş că managerul Spitalului Judeţean Petru Şuşcă are în spate PSD ul. Acelaşi lucru se întâmplă spre exemplu la Spitalul de Copii, toată lumea ştie că acolo este un fief al fostului PDL şi că domnul Aldea este omul lui Adrian Videanu.


Niciodată n-o să pot să lupt mai mult decât pentru copiii pe care i-am cunoscut şi pentru această boală cumplită numită boala cronică. Aici este ţinta mea. Cred că un parlamentar trebuie să construiască legi, iar eu vreau să construiesc Legea Adina Bleotu, după fetiţa care a murit şi despre care s-a auzit în contextul cazului Arşinel, vreau în numele acelei fete batjocorite de sistemul sanitar să fac o lege a transplantului care să fie perfect compatibilă cu ce se întâmplă în acest domeniu în Europa. Vreau să fac măcar o lege în patru ani”, spunea recent Ungureanu.  

Un alt obiectiv al lui Emanuel Ungureanu este câştigarea încrederii românilor în Parlamentul României.

Ultimele Stiri
abonare newsletter