monitorulcj.ro Menu
Politică

ANI: Steluța Cătănciu nu mai are voie într-o funcție publică timp de trei ani. Ce spune deputatul.

Steluţa Cătăniciu are interdiciţie de a mai ocupa vreo funcţie eligibilă timp de trei ani de la încheierea actualului mandat parlamentar.

Potrivit unor surse din Agenția Națională de Integritate citate de Ziua de Cluj instituţia a remis lista persoanelor cu interdicţie de a mai ocupa funcţii eligibile atât Biroului Electoral Central (BEC) cât şi Autorităţii Electorale Permanente (AEP), iar printre acestea se află şi Cătăniciu.

Pe de altă parte, potrivit surselor citate, Steluţa Cătăniciu nu poate fi împiedicată să candideze. „Legea nu impune o interdicţie în a candida, deoarece ar încălca dreptul constituţional de a alege şi a fi ales, ci interzice ocuparea unei funcţii alese pentru o perioadă de trei ani", au declarat sursele menţionate. Totuşi, în ipoteza în care Cătăniciu ar fi aleasă, după validarea mandatului, ANI ar putea solicita anularea acestuia, existând chiar un precedent, recent, agenţia solicitând şi obţinând anularea mandatelor unor consilieri locali aleşi în 5 iunie, dar aflaţi într-o situaţie similară cu cea a Steluţei Cătăniciu.


Deputatul ALDE spune însă că nu există o asemenea interdiciţie şi ameninţă cu represalii. Cătăniciu are o sentinţă judecătorească definitivă de conflict de interese,

„La mine nu se aplică acea interdicţie. Nu se aplică o asemenea interdicţie în cazul în care nu ţi-ai pierdut mandatul în curs. Nu tot ce spune ANI e real, ei trec acolo la grămadă. A existat decizia 418/2014 a Curţii Constituţionale (CCR), care vorbeşte exact despre interedicţiile aplicate consilierilor locali. La mine nu se aplică pentru că a fost un conflict de interese administrativ, era abatere disciplinară. Şi dacă se aplica, termenul a trecut, au trecut cei trei ani de la încheierea mandatului de consilier local 2008-2012 în care a avut loc conflictul de interese. Dacă era aşa, eu ar fi trebuit să plec din Parlamentul României, or nu s-a întâmplat asta. Le voi face o sesizare, luni, să modifice informaţiile pe care, în mod eronat - şi mă gândesc că n-au făcut-o cu intenţie - le-au trecut pe site, atât în privinţa m andatului în care a fost conflictul de interese, respectiv mandatul de consilier local 2008-2012, cât şi referitor la perioada de interdicţie de trei ani, care nu se aplică în cazul meu. Dacă, în caz contrar, având în vedere alegerile parlamentare, care sunt foarte apropiate, nu vor rectifica informaţia falsă de pe site, miercuri voi depune o plângere penală la DNA Bucureşti pentru abuz în serviciu prin încălcarea legii, aşa cum a constatat CCR recent. Dacă România e stat de drept, atunci să fie stat de drept pentru toţi, şi pentru cetăţenii ţării şi pentru instituţiile represive", a afirmat Cătăniciu.