Politică

Staţia de epurare din Someşeni, modernizată pe bani europeni

<p><img src="documente/stories/07_iulie/14_ziua/statia de epurare a apei someseni.jpg" border="0" style="float: left; margin-top: 2px; margin-bottom: 2px; margin-left: 5px; margin-right: 5px;" />Investiţia ajunge la aproape 150 de milioane de lei.</p>

 

Compania de Apă „Someş” a semnat contractul privind „Reabilitarea şi extinderea staţiei de epurare Cluj-Napoca”.


Acesta este o componentă a proiectului derulat cu finanţare din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene în cadrul Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu – axa prioritară 1.

Contractul pentru modernizarea şi extinderea staţiei de epurare situate în Someşeni are o valoare de peste 147,95 milioane de lei fără TVA, iar lucrările vor dura 21 de luni. De asemenea, urmare a modernizării tehnologice ce va fi realizată, contractorul garantează un cost maxim anual de operare a staţiei de epurare de 5,725 de milioane de lei. Staţia de epurare Someşeni a fost finalizată în anul 1977 şi deserveşte în principal municipiul Cluj-Napoca, dar şi localităţile rurale din amonte care deţin reţele publice de canalizare. Până în prezent, staţia a beneficiat de două etape majore de modernizare tehnologică din surse europene şi proprii ale Companiei de Apă „Someş”.


Modernizare la standarde europene

„Continuarea modernizării prin actualul contract va asigura conformarea deplină a parametrilor descărcărilor în emisar cu prevederile legislaţiei naţionale aliniate la Directiva Europeană 91/271/CEE privind epurarea apelor uzate urbane, ceea ce va aduce un plus de calitate mediului înconjurător din aria municipiului”, se arată într-un comunicat al Companiei de Apă “Someş”.


Modernizarea staţiei de epurare Cluj-Napoca face parte din proiectul major de investiţii “Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată din judeţele Cluj / Salaj”, cofinanţat de Uniunea Europeană, în valoare totală de 196,9 milioane de euro, derulat de Compania de Apă “Someş” în perioada 2009 - 2013. Contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene se cifrează la 74%, cea a Guvernului României la 11,3%, a autorităţilor locale din aria proiectului la 1,9%, restul procentului de 12,8% fiind obţinut de Compania de Apă “Someş” prin credit bancar.

Ultimele Stiri
abonare newsletter