Politică

Ce susținere politică ar avea de la Cluj proiectul privind modificările fiscale

Un nou proiect de ordonanţă ar putea modifica, din nou, Codul Fiscal. Politicienii clujeni susțin însă, la unison, că orice modificare a acestuia trebuie să treacă prin dezbatere cu patronatele și spectrul politic.

Parlamentarii clujeni nu dau șanse inițiativei, mai exact aceștia consideră că o ordonanță de urgență privind eventuale modificări pe repede înainte nu va avea susținere nici din partea puterii, nici din partea opoziției.

Social democrații clujeni cred că schimbarea Codului fiscal, printr-un proiect de ordonanţă, care prevede 183 de modificări de articole, de la taxarea muncii şi constrângerea angajatorilor de a majora salariile brute până la implementarea unei amnistii fiscale şi reglementarea pragului de la care evaziunea este considerată infracţiune este total inoportună. Având în vedere impactul măsurilor propuse în proiect, dar şi faptul că noul Cod fiscal, dezbătut pe tot parcursul anului 2015, a intrat în vigoare în urmă cu numai opt luni, aceste modificări trebuiau să se facă în Parlament, în urma unei consultări publice, şi nu prin Ordonanţă de urgenţă, spun PSD-iștii clujeni. 


Liderul consilierilor județeni ai PSD Cluj, Remus Lăpușan declară: “Într-o țară europeană, decizia prin care se dorește schimbarea cadrului legislativ privind impozitarea muncii ar trebui bine gândită, negociată cu patronatele si sindicatele si dezbătută public si în Parlament, ori, ce se întâmplă în aceste zile legat de discuțiile privind modificările Codului fiscal sunt dovezi clare ale amatorismului, incompetenței și lipsei de viziune a celor care le-au gândit, toți cei care gândesc în acest fel ar trebui să dispară din spațiul deciziei publice”.

Senatorul UDMR Laszlo Attila nu dă nicio șansă acestei inițiative în Parlament.


“Cred că Parlamentul actual nu ar accepta astfel de modificări, fie că e vorba de putere, fie că e vorba de opoziție, iar pe de altă parte, nu înțeleg de ce se forțează astfel de discuții. Cred că nu avem un Cod Fiscal perfect, sunt necesare anumite modificări, dar nu în acest fel, prin ordonanță de urgență, cu atât mai mult cu cât auzim că e vorba de atât de multe articole.

Nu cred că este treaba actualului guvern să se ocupe de modificări ale Codului Fiscal. De obicei, orice modificare a acestuia necesită dezbatere, cu patronatele, trebuie de asemenea să fie implicat și spectrul politic, adică sunt mai mulți factori implicați”, spune Laszlo Attila.


Pe de altă parte, deputatul PNL Radu Zlati crede că Guvernul Cioloș nu are de gând de fapt să promoveze această inițiativă. “Nu cred că vor fi aduse modificări Codului Fiscal, nu văd cine să le aducă și mai ales când să fie aduse, iar guvernul neagă de altfel. Mai exact, nu este cazul, guvernul stă să moară de moarte bună, nu este momentul de a se face astfel de modificări. În același timp, modificările despre care se vorbește sunt cel puțin nefericite”, spune Radu Zlati.  

Deputatul ALDE Mircea Irimie nu susține nici el modificările prin ordonanță de urgență la Codul Fiscal, în lipsa dezbaterilor și cu atât mai mult cu cât acesta ar dezechilibra bugetul.


“Sunt niște aberații, nu va fi constituțional dacă se modifică astfel. Nimeni nu va accepta să ia mai puțini bani, vor fi presiuni pe firme, nu sunt necesare aceste modificări. A scăzut TVA la alimente, a crescut baza de impozitare, iar acum ce facem?

 Se împovărează mediul privat cu taxe și impozite, angajatorul va reduce personalul și utilitățile, vor scădea locurile de muncă, e un început negativ, cu efecte negative pe termen mediu și lung.


De ce dezechilibrăm acum lucrurile? Până acum s-a dat vina pe politic, politicienii sunt de vină pentru toate relele. Iată, s-au adus tehnocrați, care nu stăpânesc lucrurile și care vor pleca în scurt timp fără nicio responsabilitate”, spune Mircea Irimie.

Între timp, inițiatorul proiectului a demisionat

Joi, secretarul de stat de la Finanţe, Gabriel Biriş, iniţiatorul proiectului de modificare a Codului Fiscal, şi-a dat demisia, premierul Dacian Cioloş acceptând-o.

''În această dimineaţă a ajuns la premierul Dacian Cioloş demisia domnului Biriş din funcţia de secretar de stat, iar premierul a acceptat această demisie. Domnul Biriş are o experienţă în mediul privat de afaceri şi cu experienţa dumnealui a venit cu mai multe propuneri bune de-a lungul timpului, a coordonat proiecte care a condus la măsuri reparatorii ale Codului Fiscal şi acordarea de facilităţi pentru a stimula economie. Pentru aceste lucruri premierul i-a mulţumit domnului secretar de stat Gabriel Biriş. În acelaşi timp, Ministerul Finanţelor a avut un mandat de simplificare a Codului Fiscal, în acord cu politica acestui guvern. Din păcate, Gabriel Biriş a depăşit acest mandat şi a lansat în spaţiul public câteva propuneri pe care acest guvern nu şi le asumă'', a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

El a subliniat că Guvernul nu are în vedere majorări de taxe şi impozite.

Vă reamintim, ministerul Finanţelor a anunţat miercuri, ca reacţie la informaţiile apărute cu privire la un proiect de modificare a Codului Fiscal, că nu există un proiect asumat de ministrul Anca Dragu care să includă majorări de taxe şi de impozite sau de contribuţii sociale obligatorii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter