Politică

UDMR își face calcule: cine va fi premierul și cu cine vor intra la guvernare

UDMR își face calcule, înaintea alegerilor parlamentare pentru a vedea cu cine vor intra la guvernare. Preşedintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, a declarat joi, că ușile sunt deschide și pentru PSD, și pentru PNL, însă, având în vedere rezultatele alegerilor locale, cel mai probabil alianța PSD-ALDE va câștiga alegerile parlamentare.

"Eu cred că fiecare partid sau organizaţie politică se înfiinţează ca să intre la guvernare. (...) Deci, noi, da, suntem pregătiţi să intrăm la guvernare, dar nu în orice condiţii. Prima dată să vedem cum decurg alegerile, ce rezultate vom avea. Noi, tradiţional, atingem 5-6-7 la sută, nu putem să creştem până la 50 la sută sau o dată 50 şi o dată 15. Deci, cu ambii poli, de dreapta şi de stânga, tradiţional lăsam o uşă deschisă", a declarat presei Kovacs Peter, la finalul prelegerii susţinute la tabără de vară a UDMR, din comuna Zetea. 

El a punctat că UDMR poate fi partener de guvernare dacă doleanţele şi aşteptările comunităţii maghiare pot fi prezente în programul de guvernare, dar a adăugat că nu toate calculele politice arată că va fi nevoie de Uniune pentru realizarea unei majorităţi. 

"Putem să fim parteneri, dacă doleanţele noastre, dacă programul nostru, dacă aşteptările comunităţii pe care o reprezentăm pot fi reprezentate în programul de guvernare. Atunci, în principiu, spunem 'da'. Dar dacă rezultatele alegerilor locale din 2016 ar fi şi la cele parlamentare, atunci PSD şi ALDE ar avea majoritate în Parlament, deci nu fiecare calcul arată că niciun partid nu va avea majoritate. S-ar putea să aibă", a precizat Kovacs Peter. 

Întrebat dacă Dacian Cioloş ar putea să rămână premier şi după alegeri, preşedintele executiv al UDMR a declarat că Uniunea nu exclude această posbilitate, dar nu în fruntea unui guvern tehnocrat. 

"Dacă este susţinut de un partid, atunci da, Dacian Cioloş este un premier despre care se poate discuta", a conchis Kovacs Peter.

Etichete: guvern UDMR
Ultimele Stiri
abonare newsletter