Politică

Noii consilierii locali și județeni depun vineri jurământul

Noii reprezentanți ai administrației locale de la Cluj își vor prelua mandatele începând de vineri, după ce vor depune jurământul.

Aleșii locali și județeni vor avea un termen de 15 zile pentru a se decide dacă vor rămâne pe funcțiile nou dobândite sau, unii dintre ei, în unele cazuri dacă vor opta în continuare pentru locurile de deputați sau senatori din Parlament.

În urma alegerilor din 5 iunie, clujenii l-au ales pe liberalul Emil Boc pentru un nou mandat de primar, care ar urma să fie secondat de Anna Horvath (UDMR), în funcția de viceprimar, ca și până acum.  


De asemenea, când PNL bate palma oficial cu UDMR, după negocierile care au durat o săptămână, președinția Consiliului Județean Cluj va ajunge în mâinile liberalului Alin Tișe, în prezent senator. Rămâne de văzut dacă acesta va alege în toamnă locul călduț din Parlament și va candida pentru încă un mandat în Senat. Pentru una din funcțiile de vicepreședinte al forului județean PNL vrea să îl  impună pe Marius Mînzat, actual președinte. De asemenea, în cazul unei alianțe, UDMR își va păstra funcția de vicepreședinte al CJ, reprezentată acum de Vakar Istvan.

Astfel, înainte de redistribuire în Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca PNL a obţinut 16 mandate, UMDR 5 mandate, iar PSD+ALDE 4 mandate. Potrivit BEJ Cluj, după redistribuire, au mai primit câte un mandat PSD+ALDE şi PNL. PNL a obţinut 17 mandate în Consiliul Local, UDMR rămâne cu 5 mandate, iar PSD+ALDE au tot 5 mandate.


În total, sunt 27 de mandate de consilieri locali.

De asemenea, din cele 37 de mandate de consilieri județeni, PNL-ului îi revin 18 mandate, PSD-ului 12, iar UDMR-ului 7 mandate.


Cei doi candidați pentru funcția de președinte al Consiliului Județean sunt senatorul Alin Tișe (PNL) și deputatul Cornel Itu (PSD). Anul acesta, președintele Consiliului Județean va fi ales în mod indirect, prin votul consilierilor județeni.

PNL şi PSD sunt principalele partide din judeţul Cluj, din punct de vedere al voturilor şi mandatelor de aleşi locali obţinute la alegerile din 5 iunie, iar UDMR este a treia forţă politică din judeţ, care va înclina balanţa puterii spre una dintre cele două formaţiuni.


Pentru Consiliul Judeţean, PNL a obţinut în judeţul Cluj 37,99% din voturi, urmat de PSD, cu 26,60%, şi de UDMR, cu 13,96%. Emil Boc a obţinut la alegerile din 5 iunie al patrulea mandat de primar fiind votat de 64.311 clujeni.

Ultimele Stiri
abonare newsletter