monitorulcj.ro Menu
Politică

Aleşii locali vor avea pensii speciale

Legea referitoare la pensiile aleşilor locali, care a fost declarată neconstituţională de CCR, a fost reexaminată şi adoptată, marţi, de plenul Senatului cu 101 voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi şase abţineri, după o dezbatere foarte scurtă.

Dintre cei patru senatori clujeni, Laszlo Attila (UDMR) spune că a votat pentru acest proiect, iar Marius Nicoară (PNL) nu era în sală la momentul votului. Ceilalți senatori clujeni Alin Tișe (PNL) și Alexandru Cordoș (PSD) nu au putut fi contactați până la închiderea ediției pentru a preciza cum au votat.


PNL a anunţat că se opune acestui proiect, deşi de principiu este de acord cu creşterea veniturilor aleşilor locali, însă consideră că de acest aspect trebuie să se ocupe următoarele guverne.

"Este clar că primarii lucrează pentru comunităţile pe care le reprezintă şi pentru munca lor încă nu sunt plătiţi la adevarata valoare. Salariul lor e foarte mic în comparaţie cu prestanţa muncii pe care o prestează. Orice guvern care va veni trebuie să aibă prioritate creşterea salariilor primarilor şi aleşilor locali în general. (...) Grupul PNL se opune acordării de pensii speciale oricărei categorii speciale, nu avem nimic cu primarii, însă nu trebuie să existe niciun fel de excepţii", a spus senatorul liberal Octavian Motoc în timpul dezbaterilor.

Curtea Constituţională a admis, la începutul anului, contestaţia Cabinetului Cioloş privind constituţionalitatea legii privind pensiile aleşilor locali. Judecătorii au invocat faptul că nu este indicată sursa de finanţare, dar au arătat şi că actul normativ discriminează între categoriile de aleşi locali, simplii consilieri locali şi judeţeni fiind exceptaţi de la lege.

Senatul este for decizional în cazul acestui proiect de lege.

Etichete: pensii speciale