Politică

Buzoianu caută vinovații pentru Feleacul. Nu pentru privatizare, ci pentru filmul care-l acuză pentru dezastru!

Candidatul susținut de PSD la Primăria municipiului Cluj-Napoca, Octavian Buzoianu, le-a adus joi în fața presei pe cele două foste angajate de la Feleacul care l-au acuzat într-un interviu că ar fi distrus fabrica şi şi-a bătut joc de angajaţi. Buzoianu a sperat că cele două îl vor scoate basma curată, dar efectul a fost exact invers.

Cine se scuză, se-acuză!

Cele două femei, Eva Ibrany și Lucia Lup, nu au putut să-l disculpe, singura scuză fiind faptul că s-ar fi lăsat folosite și că nu știau că filmul ar urma să fie folosit în campania electorală. 

Atât Eva Ibrany, cât și fostul lider de sindicat Lucia Lup au spus că regretă apariția în filmul transmis presei cu o săptămână înainte de startul campaniei electorale, însă, întrebate de jurnaliști dacă ceea ce au spus în înregistrare este adevărat, ambele au fost încurcate și nu au putut oferi un răspuns clar.


La rândul său, „moderatorul” Buzoianu i-a pus la punct pe jurnaliști, făcând slalom cu superioritate și aroganță printre întrebările incomode.

Ploaie de scuze, explicații confuze

Lucia Lup, fost lider de sindicat al fabricii Feleacul, le-a spus jurnaliștilor că „la momentul în care am fost invitate (pentru interviu - n.r.), ni s-a adus la cunoştinţă că se va publica un articol despre istoria brandurilor cunoscute ale Clujului, printre care şi Feleacul. Nu am fost informate, nu ni s-a cerut acordul şi nu am bănuit nicio clipă că informațiile relatate vor fi folosite tendențios, în campania electorală, pentru denigrarea domnului Buzoianu”.


„Totodată, nu ni s-a cerut acordul și nu ne-am dat nicio clipă consimțământul utilizării imaginii noastre în scopuri electorale și politice. Personal, nu am urmărit defăimarea niciunei persoane și solicităm oficial, din acest moment, să nu se mai folosească imaginea și afirmațiile noastre în scopuri politice și electorale în favoarea sau defavoarea vreunui candidat. Sincer, regret ce s-a întâmplat și îmi cer scuze public domnului Buzoianu pentru toate eventualele prejudicii aduse imaginii dânsului și pentru tot ce am făcut”, a mai spus Lucia Lup.

Ca și cum adevărul ar fi condiționat de un consimțământ expres, ori un interviu poate fi deopotrivă adevărat și fals, după cum este publicat înainte sau în timpul campaniei. Din nou, aspecte pe care Lucia Lup nu l-a putut lămuri. 


„Am crezut că va fi un articol în ziar, așa ni s-a spus. Am fost cu domnul broker, domnul Dănilă (Augustin Dănilă, broker la P.A.S. Feleacul - Asociația Salariaților - n.r.)”, a adăugat Lucia Lup.

„Am fost naive!”

„Nu am știut că filmarea aceea va fi folosită pentru a afecta imaginea domnului Buzoianu”, a declarat la rândul ei Eva Ibrany.


„Vreau să adaug că, într-adevăr, la câteva zile după apariția filmulețului, am fost sunată de pe un număr necunoscut și am fost întrebată dacă mai știu foști lucrători de la Ursus sau Feleacul, care să dea un interviu împotriva domnului Buzoianu. Le-am spus: «Nu vă supăraţi, nu mai vreau, mi-a fost de ajuns că am văzut filmările.». Nu știu cine m-a sunat, că nu aveam numărul. Vreau să îmi cer scuze public de la domnul Buzoianu, nu am știut că clipul va fi folosit în campania electorală. Vreau să vă spun că nu am fost plătite, nu ne-am dus pentru bani, nu am știut ce se va întâmpla. Într-adevăr, am fost naive. Eu nu l-am cunoscut nici pe broker”, a spus Eva Ibrany.

Țapul ispășitor, un alt candidat: Mircia Giurgiu. „E o declarație făcută cu rea credință”.

„Luna trecută am primit un telefon de la domnul Mircea Giurgiu în care îmi solicita numărul de telefon al doamnei Lucia Lup. Nu i-am dat numărul de telefon. Domnul Giurgiu mă cunoştea din activitatea sindicală şi recunosc că nu l-am întrebat cu ce scop a solicitat această informație. Într-un fel îmi fac mea culpa că nu l-am întrebat de ce. Am uitat că suntem în campanie electorală (o altă contradicție flagrantă: la momentul apariției interviului nu era campanie electorală, filmul a fost transmis presei în 23 aprilie, înregistrarea fiind făcută în 22 aprilie, potrivit declarației realizatorului - n.r.), deşi știam că și dânsul candidează (pentru funcția de primar la Primăria Cluj-Napoca - n.r.). La puțin timp, mi-a telefonat Lucia Lup să îmi povestească ce s-a întâmplat cu ele și despre modul în care a fost făcut acel interviu, în care s-a profitat cu rea-credință (apreciere personală, nedovedită - n.r.) de buna credință și naivitatea celor două doamne”, a declarat Stanca Constantinescu, liderul Uniunii Județene a Confederației Sindicatelor Democratice din România, prezentă și ea la conferință.


Nu a explicat însă ce legătură ar avea Mircia Giurgiu cu filmul fostelor angajate de la Feleacu.

„Este o declarație făcută cu rea credință. Nu mă așteptam din partea unei femei de vârsta ei la așa ceva. Într-adevăr, am sunat-o să o întreb dacă are numărul Luciei Lup, sa vad ce mai face, mi-a zis că nu îl are, așa că n-am sunat-o. Nu am mai vorbit cu ea (Lucia Lup - n.r.) de mulți ani”, a declarat Mircia Giurgiu, care a lucrat mai mulți ani în mișcarea sindicală.

Realizatorul filmării: „Nu a fost țintit politic!”

Întrebate unde a avut loc înregistrarea interviului, cele două femei au indicat „sediul unui ziar”, situat în pe strada Ploiești nr. 1 din Cluj-Napoca. În clădirea respectivă funcționează „Cluj Manifest”.

Ionuț Geană, directorul „Cluj Manifest”, a confirmat pentru Monitorul de Cluj că interviul a fost filmat în redacție.

„Filmul a fost făcut la sediul «Cluj Manifest», într-adevăr. L-a făcut un cameraman de-al meu, în 22 aprilie, era vorba de realizarea mai multor materiale despre brandurile Clujului, nu a fost țintit politic. Doamnele au luat legătura cu mine. Îl știam pe Augustin Dănilă (broker la P.A.S. Feleacul - Asociația Salariaților - n.r.), l-am sunat pe el pentru realizarea materialelor despre brandurile clujene, fiind în acest domeniu, pentru că ne știam. Prin el le-am cunoscut pe aceste doamne, iar ceea ce vroiam să facem noi nu a fost țintit politic”, a declarat Ionuț Geană.

„Nu are nicio legătură cu Alin Tișe, cum s-a insinuat. Am fost întrebat dacă este vreo legătură cu Tișe, având în vedere faptul că sediul în care a fost făcut filmul este în această clădire care este administrată de Camelia Tișe. Nu este nicio legătură”, a spus Geană. 

Contactat de Monitorul de Cluj, și brokerul Augustin Dănilă a declarat că „ideea a fost să realizăm un serial despre brandurile clujene, așa am ajuns să facem acel film, care dintr-o eroare, a ajuns să se suprapună cu campania electorală”.

Ce spunea Eva Ibrany în urmă cu o lună? „Omul acesta ne-a distrus. Distruge şi Clujul. Nu se poate. Nu-i voie, nu-l lăsaţi, nu-i voie!”

„Asta e situaţia şi la revedere. Niciun ajutor nimic. Primar? Nu, în niciun caz. Un om asemenea care ne-a promis foarte mult timp nu merită şi n-ar putea să conducă Clujul. Nu merită. Nu merită, că numai promite. Şi acuma cum ne-a promis nouă la Feleacu. Deci nu e pentru oameni. Nu a fost şi nu va fi niciodată. Am auzit că candidează la Primăria Clujului. Nu se poate, zic. Omul acesta ne-a distrus. Distruge şi Clujul. Nu se poate. Nu-i voie, nu-l lăsaţi, nu-i voie. Pur şi simplu sunt revoltată că din cauza lui eu sunt fără serviciu, fără pensie care aş merita după 38 de ani. Sunt promisiuni. Deci eu sunt convinsă mai mult de 100% că sunt promisiuni. Deci asta noi am păţit. Nu merită crezut omul. Nu merită. El unde pune mâna distruge totul. Întrebaţi orice om de la Feleacu care a lucrat dacă mai are încredere în el. Nu se poate. Deci toată lumea când aude de Buzoianu pur şi simplu se înfricoşează, nu le vină să creadă. Mă întâlnesc cu colege şi când mă sună şi îmi spun «Uite Eva ce am auzit, dar nu se poate. Dar omul acesta mai are curajul să promită?» Nu se poate, deci astea sunt toate promisiuni. Noi, care am lucrat şi ne-o fost patron şi care ne-a promis atâtea, nimeni nu crede, nimeni. Numai cine nu cunoaşte, dar este imposibil să promită şi să şi facă. Unde nu are interes, nu face nimic. Deci face unde are interes, buzunarul lui”, spunea în interviul filmat Ibranyi Eva. Când a mințit și când a spus adevărul? În aprilie, înainte de campania electorală, sau în mai, înainte de alegeri?

Ultimele Stiri
abonare newsletter