Politică

Parlamentarii lasă proiectele controversate pentru după alegeri. Cum se justifică aleșii clujeni

Ca să nu piardă voturi, parlamentarii lasă pentru perioada de după vacanța electorală o serie de proiecte importante cu impact asupra electoratului sau controversate.

Chestiunile controversate de pe agenda Parlamentului au fost amânate de aleşi până după alegerile locale, vacanţa electorală fiind o ocazie de a evita decontarea unor acţiuni cu eventual impact negativ asupra opiniei publice.

Cele aproape 12 ore pe care deputaţii le-au lucrat în plen, de la începerea campaniei şi până la plecarea în vacanţă electorală nu le-a permis să îşi exprime votul asupra mai multor proiecte de lege importante.


Restanțele de la Parlament

O restanţă a deputaţilor este proiectul care obligă hipermarketurile să achiziţioneze 51% produse provenite din lanţul scurt de aprovizionare, contestată de retaileri şi patronate şi care va ajunge la vot final după 7 iunie, se arată într-o analiză Mediafax. Aleşii au lăsat deocamdată în aşteptare şi mai multe proiecte de lege cu impact electoral, urmând ca acestea să revină pe agenda Legislativului după locale şi în timp pentru parlamentare, când miza este sporită.

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, ar fi trebuit să voteze mai multe legi cu propunere de adoptare care vizau acordarea de prime şi stimulente băneşti personalului din sistemul medical.


Astfel, vacanţa electorală a dus şi la amânarea modificării Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în sensul introducerii posibilităţiii acordării de stimulente băneşti personalului medical din bugetele consiliilor judeţene şi locale.

Şi bugetarii care posedă titlul ştiinţific de doctor vor trebui să aştepte revenirea aleşilor în Parlament, proiectul de lege care prevedea acordarea unui spor pentru titlul ştiinţific de 15% din salariul de bază, dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul în care posedă titul ştiinţific respectiv, fiind amânat până după 7 iunie.


În unele cazuri partidele au încercat să obţină beneficii maxime de pe urma propunerilor legislative cu impact la alegători, profitând de ele în ambele campanii.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu, de pildă, a anunţat miercuri pe Facebook că PNL va susţine în Senat, cameră decizională, proiectul care prevede înfiinţarea a cel puţin o creşă la 15.000 de locuitori, adoptat tacit de deputaţi marţi.


În cazul legilor controversate, vacanţa vine ca o gură de oxigen, politicienii preferând să evite decontarea susţinerii unor eventuale proiecte care ar da prost în faţa electoratului.

Controversata lege a avocaturii, la vot peste trei săptămâni

Modificările la legea avocaturii, criticate de ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, au fost retrimise la Comisia juridică pentru trei săptămâni.


Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, dar şi ministrul Justiţiei, Raluca Prună, au avertizat despre o eventuală nouă ''marţe neagră'', cu proiecte de modificări ale Codului Penal, Codului de Procedură Penală care să afecteze lupta anticorupţie, acesta fiind motivul indicat de Zgonea ca fiind miza schimbării sale de la şefia Camerei.

Dau vina unii pe alții

În timp ce aleșii social democrați spun că unele proiecte sunt prea importante pentru a fi votate “pe repede înainte”, aleșii liberali îi acuză pe aceștia că de fapt ascund niște interese.

“În acest moment suntem foarte implicați în campanie, iar unii nu pot participa la ședințele de comisii și de plen, este o perioadă mai instabilă acum, cel puțin pentru Camera Deputaților. În ce privește proiectele care vizează domeniul sănătății, de exemplu, la aceste proiecte nu putem lucra cu jumătăți de măsură, de aceea au fost lăsate pentru după alegeri”, a declarat deputatul PSD de Cluj, Cornel Itu.

“La Senat, nu s-a discutat oficial nici în Birou, nici în plen despre amânarea unor proiecte. Dar în astfel de perioade, de regulă nu se prea dezbat proiecte”, a spus senatorul PSD de Cluj Alexandru Cordoș.

“Toate proiectele care sunt pe ordinea de zi la Camera Deputaților pică sau trec datorită unei majorități de conjuctură sau nu. Așa și în acest caz, unele proiecte au fost amânate probabil tocmai pentru că nu dau bine, le fac rău celor care alcătuiesc majoritatea, au fost lăsate pentru după alegeri, pentru când nu vor mai avea efecte asupra electoratului”, a declarat deputatul PNL de Cluj Radu Zlati. 

abonare newsletter