Politică

Proiectul care modifică Legea avocaturii a fost retrimis la comisii. Deputatul clujean Mate Andras s-a împotrivit.

Proiectul care modifică Legea avocaturii a fost retrimis marţi din plenul Camerei Deputaţilor la Comisia juridică pentru trei săptămâni, la propunerea grupului parlamentar al PNL. Liberalii cer amendarea legii.

Cei care s-au împotrivit retrimiterii la comisie a proiectului au fost deputaţii UDMR, liderul lor, Mate Andras, afirmând că în spaţiul public au apărut informaţii incorecte în legătură cu prevederile iniţiativei legislative.

"Au apărut în spaţiul public o serie de informaţii incorecte în legătură cu Legea avocaturii, pentru asta probabil se cere retrimiterea la comisie. Poate reuşesc să vă conving, în ciuda sarcinilor de partid date de anumiţi avocaţi care consideră că statul de drept constă în posibilitatea organelor de cercetare penală să intercepteze convorbirea telefonică dintre avocat şi client, adică acel procuror să ştie strategia de apărare pentru acel inculpat sau suspect. Mă întreb ce se va întâmpla dacă CEDO va condamna din nou România pe motiv că acea persoană, chiar dacă ar fi condamnată, nu are posibilitatea la un proces echitabil, pentru că partea adversă, procurorul, va şti care e strategia de apărare", a spus Mate Andras în plen.

Deputatul UDMR a adăugat că tot în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora avocaţii vor beneficia de o superimunitate, ceea ce, a spus el, nu este adevărat.

"O altă cerere a fost să nu existe onorarii minime. V-aş ruga să vă uitaţi în legislaţia germană. Există onorarii minime. Aceste modificări au fost adoptate de Congresul avocaţilor, dar dacă vrem să facem un stat unde delaţiunea şi dreptul la apărare nu este respectat putem retrimite. Consecinţa este condamnarea României la CEDO şi mă întreb acum retoric oare care ambasador îşi mai permite să spună Parlamentului României ce lege trebuie adoptată şi cum? Eu nu ştiu ca vreun ambasador al României să fi intervenit în actul legislativ şi să spună undeva ce act trebuie adoptat şi cum", a încheiat deputatul UDMR.

Pretenții de parlamentar avocat

Parlamentarii vor să schimbe legea avocaturii astfel încât avocații să nu poată fi percheziţionați, să nu mai aibă obligaţia de a denunța infracţiunile şi să nu mai fie asimilați funcţionarilor publici, prin urmare să nu li se mai aplice legislația anticorupție. Liberalii cer acum amendarea legii.


“Principala obiecțiune a fost aceea că în comisie s-a scos un paragraf care obligă avocații să declare pe propria răspundere că sunt agenți acoperitți sau că nu au colaborat cu Securitatea, deci avocații primesc un fel de derogare, se poate vorbi într-adevăr de o superimunitate aici. Or noi nu am susținut această lege în forma aceasta și am cerut reexaminarea și amendarea ei în comisie”, a declarat deputatul clujean PNL Radu Zlati

Super-avocatul nu poate fi percheziţionat

Mai mult, senatorii şi deputaţii jurişti au adăugat noi alineate la articolul 35 al proiectului de lege privind modificarea legii avocaturii.


Potrivit acestor modificări, “nu este admisă ridicarea, sechestrarea sau confiscarea înscrisurilor, a suporturilor de sunet, imagine şi date, a imaginilor şi a altor reprezentări care se află în posesia avocatului”.

Surse judiciare spun că această reglementare dă posibilitatea unui inculpat să se pună la adăpost de ancheta procurorilor, plasând  probele care îl incriminează avocatului său, ce nu poate fi percheziţionat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter