Politică

Cum vor vota parlamentarii clujeni în cazul inițiativei care dă liber la nepotism

Proiectul de lege potrivit căruia senatorii și deputații condamnați pentru conflict de interese vor să scape de cazier ar putea ajunge săptămâna viitoare în plenul reunit al Parlamentului, pentru a fi suspus votului.

Parlamentarii care și-au plătit rudele la cabinetele parlamentare înainte de 2013 ar putea scăpa de acuzațiile de conflict de interese dacă Legislativul va vota un proiect în acest sens.

Proiectul de lege urmează să ajungă în cursul săptămânii viitoare să fie votat de plenul reunit, dacă acesta va fi convocat, fiind un proiect de modificare a statutului. Dacă inițiativa va fi votată, mulți parlamentari vor mai putea candida, ștergându-li-se cazierul. Dacă va trece de vot, aleșii care și-au angajat rudele la cabinetele parlamentare și au fost condamnați vor putea candida liniștiți pentru un nou mandat.


Ce e judecat, e bun judecat

Parlamentarii clujeni spun, cel puțin deocamdată, că nu vor susține acest proiect.

“Lupta aici se dă pentru ca unii să poată candida. Eu personal nu susțin acest proiect întrucât ceea ce s-a judecat este bun judecat. Mai mult, pentru cei care vor candida, cred că trebuie să cunoască și ei mai bine legislația înainte de a ajunge în Parlament”, spune deputatul PNL de Cluj Radu Zlati


“Nu pot să mă pronunț pentru că nu am văzut exact despre ce este vorba, dar personal nu voi susține niciodată o lege care să reglementeze interese ale unor persoane sau grupuri. Susțin anumite modificări dacă vin să clarifice anumite situații”, a spus senatorul PSD de Cluj Alexandru Cordoș.

“Nu pot să mă pronunț și nu știu cum voi vota. Deocamdată pot doar să spun că observ că unii câștigă alți nu, în procesele cu ANI”, a spus senatorul UDMR de Cluj  Laszlo Attila.


Deputatul clujean Mate Andras, condamnat la șase luni cu suspendare

Printre cei condamnaţi pentru conflict de interese după ce şi-au angajat rudele la cabinetul parlamentar se numără deputatul UDMR de Cluj, Mate Andras. Acesta i-a oferit un post soţiei la cabinetul parlamentar în perioada 2010-2011 și a primit o pedeapsă definitivă de șase luni cu suspendare.

Peste 50 de parlamentari și-au angajat rudele la birourile parlamentare, potrivit datelor Agenției Naționale de Integritate (ANI), iar o parte a acestora au făcut-o înainte de 2013. Unii au fost condamnați la închisoare cu suspendare, iar acum parlamentarii caută să evite, pe viitor, astfel de pedepse.

Ultimele Stiri
abonare newsletter