monitorulcj.ro Menu
Politică

Premierul Dacian Cioloș va prelua interimatul la Ministerul Sănătății

Premierul Dacian Cioloș a convenit cu președintele Klaus Iohannis să preia interimatul la Ministerul Sănătății, după demisia lui Patriciu Achimaș Cadariu.

"Prim-ministrul Dacian Cioloș a convenit, împreună cu președintele Klaus Iohannis, să preia conducerea interimară a Ministerului Sănătății pentru a coordona direct și a asigura continuitatea măsurilor necesare în sectorul de sănătate", se arată într-un comunicat al Executivului. .

Sursa citată reamintește că luni a avut loc o primă reuniune a grupului de lucru al premierului pentru elaborarea Planului tactic din sistemul de sănătate, la care au participat secretarii de stat ai Ministerului Sănătății, reprezentanți ai Cancelariei prim-ministrului și coordonatori ai principalelor instituții de cercetare din sănătate, cadre didactice, coordonatori ai ONG-urilor de profil, experți și consultanți din sectorul medical.


"Grupul va contribui, printr-un mecanism ad-hoc de consultare, la elaborarea măsurilor pe termen scurt și mediu pentru creșterea siguranței în sectorul medical și a unor măsuri strategice de reformă. Pe termen scurt, va fi abordată problema infecțiilor intraspitalicești și se va analiza abordarea administrativă actuală, în vederea realizării modificărilor necesare (ordine de ministru, HG, modificări legislative) pentru un mai bun control profilactic al domeniului. Pe termen mediu, pornind de la documentele de analiză și strategiile de sistem deja elaborate, grupul va contribui la constituirea unui cadru de reformă reală în sectorul de sănătate", precizează comunicatul citat.

Propunerile rezultate se vor centraliza la nivelul Cancelariei premierului până la începutul lunii iunie, iar următoarea întâlnire a grupului va avea loc joi.


Potrivit Guvernului, toți participanții la reuniunea de luni de la Palatul Victoria "au susținut că este momentul pentru a aduce în dezbatere publică situația reală a sectorului medical și de a căuta soluții la probleme neglijate de ani de zile, care au agravat și subminat încrederea în capacitatea sistemului medical de a pune pacientul pe primul loc".