Politică

Augustin Zegrean: Peste 14.000 de legi, nepuse în acord cu deciziile CCR. Să luăm o bâtă să îi batem?

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat, joi, că sunt peste 14.000 de legi care nu au fost puse în acord cu deciziile CCR, afirmând că Parlamentul nu a făcut nimic, până în prezent, nici în privinţa ''ordonanţei Dragnea''.

''Să luăm o bâtă să îi batem cu bâta. Altfel ce putem face? Noi ţinem o evidenţă pe site-ul Curţii, unde toată lumea poate să vadă care legi au fost declarate neconstituţionale, ce s-a întâmplat cu ele. În principal este vorba despre o ordonanţă (OUG-n.r.) 55. Am spus faceţi ceva. Nu au făcut nimic nici până în ziua de astăzi'', a afirmat Zegrean, întrebat ce este de făcut cu legile care au fost declarate neconstituţionale de CCR.

El a precizat că sunt peste 14.000 de legi în vigoare care nu au fost puse în acord cu deciziile CCR.


''Noianul acesta de legi (necorelate cu deciziile CCR-n.r.), peste 14.000 de legi în vigoare, greu să mai fie corelate. Ar trebui să o luăm de la captăt. Să le ştergem să facem altele'', a conchis Zegrean.

Ordonanţa 55 a fost emisă înaintea alegerilor prezidenţiale din 2014 şi prevedea că, pe o perioadă de 45 de zile, aleşii locali pot opta să treacă la alt partid fără să-şi piardă mandatele.


Potrivit unui raport Expert Forum, publicat în ianuarie 2015, peste 5.000 de aleşi locali, între care 552 de primari, au migrat la alte partide după adoptarea OUG 55/2014, marele câştigător fiind PSD, către care s-au îndreptat 79 la sută dintre primarii care au migrat, iar marii perdanţi, PNL şi PDL.

Ulterior, OUG 55/2014 a fost declarată neconstituţională, după ce a fost atacată la Curtea Constituţională (CC) de PNL şi PDL.


Camera Deputaţilor a decis, în februarie 2015, respingerea Ordonanţei 55/2014 care permitea migraţia aleşilor locali, declarată neconstituţională, adoptând însă un amendament criticat de PNL care arată că primarii, consilierii care au trecut la alt partid pe baza ordonanţei nu-şi vor pierde mandatele.

Senatul este for decizional.

Etichete: augustin zegrean ccr
Ultimele Stiri
abonare newsletter