Politică

Parlamentarii vor voturi de la mame

Aleșii din Parlamentul României nu renunță la populisme înainte de alegeri și majorează indemnizațiile pentru mame.

Premierul Dacian Ciolos a declarat că nu vor fi alocaţi bani pentru majorarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copiilor dacă Parlamentul nu indică de unde să fie luați banii necesari.

Cu toate acestea, deputații îl sfidează pe premier supunând la vot, miercuri, proiectul de lege care prevede majorarea indemnizațiilor pentru mame.


"Deci, în momentul de faţă când Parlamentul vine cu modificări sau cu propuneri legislative care vizează alocări bugetare-o spune Constituţia-e important să precizeze de unde luăm bani, dacă e vorba de bugetul pe anul acesta. Bugetul pe anul viitor, deja cu angajamentele pe care le avem înseamnă un deficit care riscă să meargă peste 3%. Deci, trebuie să avem nişte discuţii foarte serioase, nu e suficient să facem propuneri secvenţiale ici şi colo. Avem nevoi foarte multe, dar trebuie să le prioritizăm", a spus Cioloș.

În acest an, pe masa de lucru a deputaților sunt mai multe proiecte cu impact social semnificativ decât în anii trecuți, proiecte care pot fi votate mai ales în preajma alegerilor.


Potrivit inițiativei care le vizează pe mame, indemnizația lunară acordată celor care aleg să stea acasă doi ani ar putea crește până la 3.400 lei. Concret, se păstrează procentul de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, dar se modifică limitele: între 600 lei și 3.400 lei în primul an, respectiv între 600 lei și 1.200 lei în al doilea an. În prezent, mamele care optează pentru doi ani de concediu pentru creșterea copilului primesc cel mult 600 lei, indiferent de veniturile realizate. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, la începutul lunii septembrie, cu unanimitate de voturi.

Nu este singurul proiect care au în vedere mamele. O altă inițiativă pentru mame vizează stimularea acestora să se întoarcă la muncă mai devreme cu un an. În acest sens, se dorește acordarea unei indemnizații bunicilor, în cazul în care aceștia rămân cu copiii.


De asemenea, un alt proiect vizează reducerea birocrației, mai exact a perioadei de întocmire a dosarelor pentru cele care vor să obțină această indemnizație.

“Creșterea natalității este în permanentă preocupare a partidului nostru, noi ne-am luptat și pentru dublarea indemnizațiilor copiilor, pentru că familia este de o importanță strategică pentru noi, eu voi vota acest proiect”, a spus deputatul PNL de Cluj Elena Reuer, susținătoare a mai multor proiecte care vizează mamele și familia.

Ultimele Stiri
abonare newsletter