Politică

Un lider ultranaționalist din Ungaria, oprit la frontieră

Viceprședintele partidului ultranaționalist maghiar Jobbik, Istvan Szavay, a fost oprit să intre în România. Ministerul ungar de Externe a solicitat explicaţii din partea Guvernului de la Bucureşti, informează MTI.

Istvan Szavay şi un alt lider Jobbik sunt vizaţi de interdicţii din cauza exprimării unor idei extremiste care riscă să aducă atingere ordinii publice în România. Istvan Szavay şi un alt lider Jobbik sunt vizaţi de interdicţii din cauza exprimării unor idei extremiste care riscă să aducă atingere ordinii publice în România.

Istvan Szavay, deputat în Parlamentul Ungar, urma să efectueze marţi o vizită în România pentru a participa la manifestări organizate de comunitatea etnicilor maghiari, informează agenția maghiară de presă MTI, citată de Mediafax. Potrivit MTI, Szavay ar fi fost oprit la frontieră, fiind informat că are interdicţie de a intra pe teritoriul României timp de trei ani. Anterior, Istvan Szavay a mai avut o interdicţie de intrare în România, care expirase de circa un an, dar, cel mai probabil, măsura a fost prelungită.

În decembrie 2014, Szavay a acuzat într-o conferință de presă guvernul de la Budapesta că a lăsat fără protecție politicienii ungari care promovează interesele comunităților maghiare din țările vecine și că Ministerul ungar de Externe se autosesizează numai în cazul în care oficialilor de la Budapesta li se interzice intrarea în Statele Unite.

abonare newsletter