Politică

Legea partidelor, din nou schimbată?

Sub pretextul că și partidele mici ar trebui să ajungă în Parlament pentru o reprezentativitate cât mai bună, unii politicieni consideră că pragul electoral ar trebui redus.

Coborârea pragului electoral pentru alegerile parlamentare devine o prioritate pentru partidele mici. În schimb, marile forţe poltice nu vor să audă de un asemenea subiect.

Tema privind reducerea pragului electoral revine în discuție, după ce ministrul tehnocrat al Justiției Raluca Prună a susținut că și partidele mici ar trebui să ajungă în Legislativ, iar pragul electoral ar trebui redus. Cu toate acestea, șansele ca noile formațiuni politice să ajungă în Parlament sunt foarte mici, pragul electoral fiind în prezent de 5%.


UDMR: “O propunere cu dedicație”

Poziţia ministrului Justiţiei e contrazisă de reprezentanții UDMR Cluj, ai cărei reprezentanți resping modificarea legislaţiei electorale acum, în anul în acre au loc alegeri. Aceasta deși UDMR-iștii au susținut mereu reducerea pragului la 3%.

“Ne-a surprins această propunere care vine din partea unui ministru tehnocrat. Am susținut reducerea pragului, dar până la urmă s-a ajuns la acest compromis- ca pragul să fie de 5%. Nu știu cum s-ar putea impune o astfel de prevedere mai ales acum. Probabil că doamna ministru al Justiției vrea s-o avantajeze pe prietena sa Monica Macovei. Chiar dacă se vine cu o ordonanță de urgență, am rețineri în ce privește trecerea prin Parlament”, a spus senatorul UDMR de Cluj Laszlo Attila.


În PSD, păreri împărțite

Deși majoritatea social democrați nu susțin acest proiect, senatorul clujean PSD Alexandru Cordoș crede că este o propunere binevenită tocmai în ideea în care legea nouă va fi pusă în aplicare. “Eu personal am mai susținut acest lucru, pentru că suntem, practic, consecvenți cu legile Parlamentului. Am putea vorbi de o mai mare egalitate a șanselor partidelor și o reîmprospătare a clasei politice. Susțin acest punct de vedere chiar dacă marile democrații au câteva partide mari, cum este și la noi”, a declarat senatorul PSD Alexandru Cordoș.

Partidele mari nu au nimic de câștigat

Pe de altă parte, reprezentanții partidelor mai mici, propaspăt apărute pe scena politică atrag atenția că de fapt partidele mari nu au niciun interes să susțină reducerea pragului electoral în Parlament. “Ar fi extraordinar  ca acest prag să fie sub 5%, pentru că s-ar da șansa reîmprospătării clasei politice, și în acest fel s-ar ține și președintele de cuvânt. Dar partidele mari nu ar avea nicun interes să treacă acest proiect în Parlament”, a declarat Adela Mîrza, coordonator regional M10.


Coborârea pragului, pentru spargerea monopolului PSD – PNL

Măsura privind reducerea pragului electoral a fost cerută de numeroase organizații neguvernamentale, pentru a putea facilita reformarea clasei politice.

După venirea la guvernare a Cabinetului Dacian Cioloș, Monica Macovei, liderul M10, i-a reamintit acestuia că are niște obligații față de cei care au determinat aducerea sa la Palatul Victoria.


Legea care permite înfiinţarea unui partid cu trei membri a fost votată în Parlament în mai 2015, iar anul acesta este prima dată când formaţiunile mici participă la alegeri. 

abonare newsletter