monitorulcj.ro Menu
Politică

Cioloş: Românii din diaspora trimit acasă 1,5 miliarde de euro pe an; potenţialul - zeci de miliarde

Românii din afara ţării trimit acasă în jur de 1,5 miliarde de euro pe an, însă potenţialul economic şi investiţional al diasporei poate fi cifrat la zeci de miliarde de euro, a declarat marţi premierul Dacian Cioloş, insistând asupra faptului că cei de peste graniţe aşteaptă o reformă a statului.

"Diaspora românească reprezintă un capital pe mai multe planuri, dacă e să ne uităm la partea economică, remitenţele anuale sunt de circa 1,5 miliarde de euro, dar potenţialul economic şi investiţional al diasporei româneşti putem să-l cifrăm chiar la zeci de miliarde de euro", a spus Cioloş, la o dezbatere despre diaspora organizată de Administraţia Prezidenţială.

Premierul a declarat că Guvernul are în vedere încurajarea revenirii în ţară a românilor care îşi doresc acest lucru sau stimularea legăturilor culturale, de afaceri şi ştiinţifice pentru cei care preferă să rămână în afară.

Dacian Cioloş a afirmat că românii care sunt plecaţi din ţară ezită să se întoarcă nu numai din cauza nivelului salarizării, ci mai ales din cauza calităţii serviciilor sociale din România, cum ar fi educaţie, sănătate, având în vedere că mulţi dintre cei plecaţi au acumulat deja capital financiar, intelectual, profesional suficient ca să poată să se descurce şi acasă.

"S-au obişnuit cu un anumit standard al serviciilor publice din afară la nivel de educaţie, de sănătate, de calitatea administraţiei publice şi îşi doresc, dacă se întorc şi decid să-şi investească capitalul pe care îl au, inclusiv cel uman, personal, să fie siguri că pot să-şi asigure un viitor decent şi pentru copii", a subliniat Dacian Cioloş.

Premierul a insistat asupra faptului că românii din afară şi cei din ţară aşteaptă o reformă a statului. El a spus că intenţionează să dezvolte reţele profesionale şi pentru a impulsiona abordarea de tip networking, adică dezvoltarea platformelor existente şi înfiinţarea unora noi, mai ales pentru facilitarea accesării fondurilor europene.