Politică

În an electoral, proiectele sociale prind cel mai bine

Femeile cu mai mult de trei copii ar putea primi titlul de ”Mame Eroine”, dacă un proiect legislativ care reînvie epoca Ceaușescu va trece de Camera Deputaților. Ce susținere are inițiativa de la parlamentarii clujeni?

În an electoral politicienii vin cu o mulțime de proiecte cu iz de campanie, mai exact cu multe proiecte sociale. Cele care prind cel mai bine la electorat sunt cele care vizează mai ales protecția copilului și mamei sau proiectele pentru pensionari.

Astfel, un deputat PSD, Ninel Peia, a depus, la Camera Deputaţilor, un proiect de lege care prevede acordarea unei indemnizaţii viagere pentru femeile care au mai mulţi copii.


Și bani și medalie

Conform proiectului de lege, femeile care au născut trei copii vor primi 30% din salariul mediu net pe economie. Femeile care au crescut patru copii vor primi 40% din salariul mediu net pe economie, iar cele care au cinci sau mai mulţi copii vor primi o indemnizaţie viageră de 50% din salariul mediu net pe economie, plus titlul şi medalia de ”Mamă Eroină”. Unul din argumentele inițiatorului se referă la faptul că în România, natalitatea este în scădere și tot mai puține femei aleg să aibă mai mulți copii.  

Ce susținere are de la parlamentarii clujeni ?

Unii parlamentari clujeni susțin că proiectul este unul de campanie și prin urmare, nu vor semna inițiativa. Cel puțin deocamdată. Unii propun chiar alte soluții pentru ca mamele cu mai mulți copii să se descurce financiar mai bine.


“Nu voi susține acest proiect, la Senat nu a ajuns încă, dar eu cred că se pot găsi soluții mult mai bune pentru a veni în sprijinul mamelor cu mai mulți copii. De exemplu, eu sunt adeptul scutirilor fiscale sau impozitării familiei în funcție de numărul de membri, deci cred că se pot găsi și alte soluții. Cred că este o inițiativă mai degrabă electorală”, a spus senatorul UDMR Laszlo Attila.

Liberalii susțin, la rândul lor sprijinirea mamelor sub alte forme, nu neapărat prin reînvierea mamelor eroine de pe vremea lui Ceaușescu.


“PNL apără și promovează valorile tradiționale, în consecință eu sunt pentru acordarea unor avantaje mamelor cu mai mulți copii. Eu aș lega recompense de o condiționalitate, de exemplu copiii să se bucure de o bună educație, inclusiv de tip școlar”, a declarat deputatul PNL de Cluj Radu Zlati.

Deputatul PSD de Cluj Aurelia Cristea susține că într-adevăr trebuie gândit un pachet de legi pentru stimularea natalității, iar un asemenea proiect ar putea fi un prim pas.


„În sine, este o inițiativă bună, cred că trebuie să lucrăm la un pachet de legi pentru stimularea natalității și pentru sprijinirea mamelor cu mai mulți copii, pachet în care sigur, ar putea fi inclusă și această măsură. Într-adevăr, ne amintește de epoca Ceaușescu, dar la prima vedere cred că măsura poate fi inclusă într-un pachet de legi pentru mame, așa cum am spus. Mă bucură faptul că inițiativa vine de la un bărbat”, a spus și Aurelia Cristea.

Vor voturi de la mame

Această inițiativă nu este singura cu iz electoral. În acest an, pe masa de lucru a deputaților sunt mult mai multe proiecte cu impact social semnificativ decât în anii trecuți, proiecte care pot fi votate mai ales în preajma alegerilor.


Printre acestea se află și trei inițiative referitoare la  concediul și indemnizația pentru creșterea copilului și care în prezent se află la Comisia de Muncă a Camerei Deputatților, potrivit site-ului forului legislativ.

Astfel, potrivit uneia dintre ele, indemnizația lunară acordată mamelor care aleg să stea acasă doi ani ar putea crește până la 3.400 lei. Concret, se păstrează procentul de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, dar se modifică limitele: între 600 lei și 3.400 lei în primul an, respectiv între 600 lei și 1.200 lei în al doilea an. În prezent, mamele care optează pentru doi ani de concediu pentru creșterea copilului primesc cel mult 600 lei, indiferent de veniturile realizate. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, la începutul lunii septembrie, cu unanimitate de voturi.

Un alt proiect pentru mame vizează stimularea acestora să se întoarcă la muncă mai devreme cu un an. În acest sens, se dorește acordarea unei indemnizații bunicilor, în cazul în care aceștia rămân cu copiii.

O altă inițiativă vizează reducerea birocrației, mai exact a perioadei de întocmire a dosarelor pentru cele care vor să obțină această indemnizație.

Ultimele Stiri
abonare newsletter